Na hlavný obsah

Sulík: Matovič nezvláda svoju funkciu a ťahá to nadol celú vládu

Dovoz vakcíny považuje za správny, ale nie jeho spôsob.

Sulík: Matovič nezvláda svoju funkciu a ťahá to nadol celú vládu
Na snímke podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Minister hospodárstva a podpredseda vlády Richard Sulík (SaS) je presvedčený, že premiér Igor Matovič (OĽANO) nezvláda svoju funkciu a ťahá to nadol celú vládu. „Jeho spôsoby a technika vládnutia sú príťažou celej koalície. Nie je schopný exekutívy v týchto náročných časoch,“ vyhlásil vo štvrtok (4. 3.) v Rádiu Expres.

„Sputnik nie je zďaleka jediný dôvod. Matovič prekročil všetky medze, presvedčil nás, že nedorástol na túto pozíciu, poštval voči sebe všetkých koaličných partnerov, prezidentku, starostov, polku národa, takto to nejde,“ vysvetlil dôvody, ktoré viedli koaličných partnerov k diskusii o rekonštrukcii vlády.

Dodal, že dovoz či nákup vakcíny ako takej v súčasnej epidemickej situácii považuje za správny, ale nie spôsob, akým bol uskutočnený. Mali byť podľa neho dodržané základné pravidlá, ako je jej registrácia Európskou liekovou agentúrou alebo hodnotenie Štátnym ústavom na kontrolu liečiv. Prekáža mu, že o nákupe nebola informovaná vláda ani minister zahraničia.

Sulík potvrdil vyhlásenia po stredajšej (3. 3.) koaličnej rade, že v otázkach prípadných zmien v súčasnom zložení vlády chcú koaliční partneri postupovať spoločne.

Priznal, že už má dosť aj osobných útokov zo strany premiéra. Trpezlivosť mu došla pri spájaní jeho mena so smrťou novinára. „Predvčerom ma začal spájať dokonca s vraždou novinára. Igor Matovič vlastne už bojuje iba sám so sebou. Takto sa už ďalej nedá fungovať,“ zhodnotil. „Ja som rok v podstate mlčal, aj som ho objavoval, ale už stačilo,“ dodal.

Na ministerskom kresle netrvá

Premiér na kritiku zo strany koalície v deň po dovezení prvej dávky ruskej vakcíny reagoval odkazom na rozpor koalície v roku 2011, ktorý viedol k pádu vlády Ivety Radičovej. „Zomrel novinár, lebo si niekto povedal, že euroval je dôležitejší,“ opísal premiér situáciu z roku 2011. Samotný Matovič pri hlasovaní vytiahol hlasovaciu kartu.

Sulík uviedol, že nechce mať na svedomí, aby o tri roky pri voľbách strany Smer-SD a Hlas-SD zostavovali jednofarebnú vlád. Zloženie parlamentu považuje za výnimočne dobré pre krajinu a zopakoval, že v žiadnom prípade nie je za predčasné voľby. „Ale keď to niekto vytrvalo kazí, tak sa musíme baviť o jeho náhrade,“ skonštatoval.

Na otázku, či by bol ochotný pristúpiť na rekonštrukciu vlády, ktorá by vyžadovala jeho odchod z funkcie ministra, odpovedal kladne. „Ak toto má byť výsledok, tak áno, viem si aj to predstaviť. Rád by som v tomto prípade počul dôvody, ale rozhodne to nebude brániť v tom, aby sme sa posunuli,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko