Na hlavný obsah

Sulík nechce robiť rozhodcu medzi nájomcom a prenajímateľom: Našou úlohou je vyplácať dotácie

Ak sa nedohodnú, ministerstvo nechce zasahovať.

Sulík nechce robiť rozhodcu medzi nájomcom a prenajímateľom: Našou úlohou je vyplácať dotácie
Minister hospodárstva SR Richard Sulík. Foto: SITA

Rezort hospodárstva zdôrazňuje, že jeho úlohou je predovšetkým čo najrýchlejšie vyplácať peniaze podnikateľom, ktorých prevádzky boli zatvorené alebo obmedzené. V rámci prvej a druhej vlny už ministerstvo vyplatilo 30 825 žiadostí v celkovej sume 56,8 milióna eur. Systém dotácií na nájomné je výsledkom politickej dohody a od začiatku je postavený najmä na dohode nájomcu a prenajímateľa. 

„Nedokážeme uchrániť ani nájomcu ani prenajímateľa pred tým, ak mu ten druhý nevychádza v ústrety alebo nebodaj robí zle. Žiaľ, nie je v našich možnostiach a ani kompetencii robiť rozhodcu medzi dvomi stranami a neprimerane obraňovať alebo zvýhodňovať jedného či druhého,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

„Áno, zachytili sme informácie o rôznych nekalých praktikách. Napríklad, niektorí prenajímatelia chceli 50 % nájmu od nájomníka a zvyšných 50 % sumy od štátu. Toto je však buď neporozumenie základnej podmienky pre dotáciu alebo pokus získať neoprávnený prospech. Sú to však ojedinelé prípady a neznamená to, že nefungujú nájmy,“ doplnil minister. Vysvetlil, že štát opatreniami vstúpil do právneho vzťahu dvoch podnikateľských subjektov, pričom obidva tieto subjekty – nájomcu aj prenajímateľa – v istej miere obmedzil. Snahou bolo nájsť riešenie, ktoré by nezvýhodnilo len jednu stranu.

 „Nakoľko ide z legislatívneho hľadiska o veľmi citlivú tému, nechceli sme prísť s nariadením, ale s motiváciou nájsť dohodu medzi zmluvnými stranami na niektorej z ponúknutých možností,“ upresnil Sulík. Prípadné spory si tak podľa ministra musia vyriešiť medzi sebou. „Ak to presiahne hranicu legálnosti, mali by sa obrátiť na príslušné orgány,“ dodal.

Ministerstvo spravodlivosti prišlo minulý rok v rámci svojich opatrení s ochranou nájomcu. V prípade, ak nájomca v dôsledku koronakrízy neuhradil nájomné za obdobie od 1. 4. 2020 do 30. 6. 2020, nezaplatenie nemohlo byť dôvodom na ukončenie nájomnej zmluvy do 31. 12. 2020. Rezort spravodlivosti však toto opatrenie na tento rok nepredĺžil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko