Na hlavný obsah

Švajčiari v referende schválili zákaz zahaľovania tváre

Švajčiarska vláda je proti zákazu.

Švajčiari v referende schválili zákaz zahaľovania tváre
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Vo Švajčiarsku bude zakázané mať na verejných miestach zahalenú tvár. Vyplýva to z predbežných výsledkov nedeľného (7. 3.) referenda, v ktorom za zákaz hlasovalo viac ako 52 percent voličov. Informovala o tom agentúra DPA a spravodajský server švajčiarskej verejnoprávnej stanice swissinfo.ch.

Zákaz sa bude týkať nikábov a buriek, ktoré nosia moslimské ženy, ale aj lyžiarskych kukiel a nákrčníkov, akými sa tvár zvyknú zahaľovať účastníci protestných zhromaždení.

Mimo zákona by tak bolo postavené zakrytie tváre na verejných miestach, ako sú reštaurácie, štadióny, verejná doprava alebo chôdza po ulici. Výnimky by mali platiť na pietnych miestach, či zo zdravotných dôvodov a vzťahovali by sa aj na rúška a prípadne i karnevalové masky. Príslušné úrady by mali podrobné právne predpisy vypracovať do dvoch rokov.

Švajčiarska vláda je proti zákazu a tvrdí, že zakrývanie tváre ľudí je „okrajovým“ problémom. Poukazuje aj na to, že toto opatrenie by mohlo poškodiť cestovný ruch: väčšina moslimských žien, ktoré vo Švajčiarsku chodia zahalené, sú totiž solventné návštevníčky zo štátov Perzského zálivu. Vláda namiesto toho podporovala návrh, aby ľudia na žiadosť polície či iných oprávnených úradov museli ukázať svoju tvár.

Medzi podporovateľmi návrhu na zákaz zahaľovania tváre je nacionalistická Švajčiarska ľudová strana, ktorá je najsilnejším subjektom v parlamente a ktorá podporila aj predchádzajúce opatrenia, ako napríklad zákaz výstavby nových minaretov. Ten voliči schválili v roku 2009.

Koalícia ľavicových strán, ktorá je proti návrhu, na margo predloženého návrhu deklarovala, že je „absurdný, zbytočný a islamofóbny“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet