Na hlavný obsah

Ťažko dostupný liek, ktorý sa odporúča pacientom s koronavírusom, dokážu vyrobiť v Komárne

Za jeden deň vyrobia skoro 600 kapsúl.

Ťažko dostupný liek, ktorý sa odporúča pacientom s koronavírusom, dokážu vyrobiť v Komárne
Na snímke krabička so steroidným liekom dexametazón. Foto: TASR/AP

Dexametazón je jedným z liekov odporúčaných pri liečbe ochorenia COVID-19. Keďže pacientov s koronavírusom neustále pribúda, práve tento liek je jedným z nedostatkových. Na Slovensku však vedia liečivé kapsule vyrobiť farmaceuti z lokálnych nemocničných lekární.

Liek, ktorý je ťažko dostupný v celej Európe, dokážu za niekoľko minút vyrobiť v komárňanskej nemocničnej lekárni. Za jeden deň pripravia takmer 600 kapsúl s obsahom dexametazónu. „Neuveriteľne veľa liekov chýba. Keďže vypadli dexametazónové injekcie, začali sme pripravovať pre nie až tak kriticky chorých pacientov dexametazónové kapsule s obsahom štyroch, šiestich a ôsmich miligramov,“ priblížila pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Hajnalka Komjáthy, vedúca nemocničnej lekárne v Komárne.

Dexametazón, odporúčaný pri liečbe koronavírusu, nie je žiadnou novinkou. Ako lacné steroidné liečivo sa už roky používa pri liečbe nádorových ochorení. Liek sa vydáva iba na lekársky predpis, no vo väčšine slovenských lekární podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej dlhodobo chýba. „Keďže dexametazón je vo forme bežných tabliet na Slovensku momentálne nedostupný, lekáreň môže vyrobiť čapíky. Surovina dexametazónu na výrobu čapíkov je pre lekárne dostupná,“ vysvetlila.

Aj napriek tomu, že príprava liekov by mala byť bežnou činnosťou v každej lekárni, dnes sa jej venuje iba 10 % z nich. Vlastnou prípravou by sa pritom dalo zabrániť nedostatku mnohých liekov. „Je pravda, že sa nevyrábajú v každej lekárni, nie každá má totiž na to priestor. Novšia generácia lekárov už ustúpila od predpisovania individuálne pripravovaných liekov, no je fajn, že sa k tomu vraciame,“ poznamenal pre RTVS prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Komárňanskí farmaceuti môžu pomôcť aj pacientom z iných regiónov. Postup, ktorým kapsule pripravujú, chcú sprístupniť aj iným nemocničným lekárňam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny