Na hlavný obsah

Tipos extraliga: Košice sú krok od vypadnutia, „barani“ prežili klinickú smrť

Trenčín predčasne oslavoval postup.

Tipos extraliga: Košice sú krok od vypadnutia, „barani“ prežili klinickú smrť
Radosť hráčov Banskej Bystrice. Foto: TASR

Hokejisti HC’05 Banská Bystrica zvíťazili v sobotnom (27. 3.) treťom zápase predkola Kaufland play-off Tipos extraligy vo Zvolene nad HK Dukla Trenčín 2:1 po predĺžení. V sérii hranej na tri víťazné zápasy tak znížili na 1:2. Hráči HC Nové Zámky zvíťazili doma v rovnaký deň nad HC Košice 5:1 a ujali sa vedenia 2:1. Štvrté duely sú na programe v nedeľu (28. 3.) opäť vo Zvolene a v Nových Zámkoch.

Nečakaná dominancia

Hostia vstúpili do zápasu so snahou eliminovať očakávanú aktivitu súpera v úvode zápasu, no ten doplatili na vlastné individuálne chyby. Novozámčanom sa rovnako ako v predošlom zápase vydaril vstup do zápasu, keď v 7. minúte nepokrytý Iacobellis zblízka dorazil strelu Vargu – 1:0. Už o 32 sekúnd košický brankár Riečický neudržal strelu Ondrušeka a puk z bránkovej čiary dorazil Andrisík – 2:0. Hostia mali problém dostať sa do hernej pohody, ich ofenzívne akcie v prvej tretine často končili už v strednom pásme.

Na snímke radosť hráčov Nových Zámkov. FOTO: TASRFoto: TASR
Foto: TASR

Novozámčania mali hru pod kontrolou aj v druhej tretine. V nej po ďalších chybách hostí ešte navýšili náskok a prakticky rozhodli o víťazstve. Košičania sa v 25. minúte vrátili do zápasu, keď Lapšanský dorazil strelu Cibáka. Stav 2:1 však vydržal iba 31 sekúnd, keď po Slovákovom zaváhaní v rozohrávke Majdan našiel Seppänena a ten upravil na 3:1. O takmer tri minúty domáci potrestali aj chybu v rozohrávke Cibáka a Iacobellis zakončil rýchlu kombináciu – 4:1. Po tomto góle vystriedal Riečického náhradník Vay, ale jeho čisté konto netrvalo ani dve minúty. Košičania sa mohli vrátiť do zápasu v následnej presilovke, no ani v nej sa nevyhli chybám a protiútok dvoch proti jednému zakončil Jurík – 5:1. Domáci si bez väčších problémov strážili presvedčivý náskok a ten nezmenila ani šanca Baráneka v 39. minúte.

V 47. minúte mohol náskok domácich zvýšiť Andrisík, ale zmätok pred odkrytou košickou bránkou sa neskončil gólom. Novozámčania aj v tretej tretine kontrolovali svoj náskok, nepúšťali sa do riskantnej ofenzívy a nepúšťali Košičanov do gólových príležitostí.

Trenčínu pokazil postupovú radosť videorozhodca

V prvej tretine sa oba tímy nepresadili. Najprv nevyužili šance hostia, najmä Švec, Ferényi a Sojčík. Na opačnej strane bol nebezpečný teč Melchera a prienik Kabáča. Trenčania nevyužili dve presilovky, v početnej výhode sa nedarilo ani Banskobystričanom. Tí hrali dokonca 70 sekúnd v piatich proti trom, no bez želaného efektu. Najväčšie príležitosti prišli v sedemnástej minúte, keď Kabáč neuspel zoči – voči Valentovi a Breton strieľal z medzikružia do žŕdky.

Zápas medzi Banskou Bystricou a Duklou Trenčín sprevádzali viaceré šarvátky. FOTO: TASR

V druhej tretine mali väčšiu aktivitu sprvu domáci hokejisti, ktorí hrajú pre rekonštrukciu svojho štadióna v susednom Zvolene. A pretavili ju do vedúceho gólu. Ďatelinka obkorčuľoval bránku, prihral pred ňu Gaborovi a ten sa v pokľaku nemýlil. Prešli však dve minúty a Dukla odpovedala. Tentoraz Ďatelinka poslal puk na hokejku súpera, konkrétne Švecovi, ktorý z dolnej časti kruhu mieril presne a vyrovnal. Bystričania potom mali k dispozícii niekoľko presiloviek, ale nevedeli ich využiť. Blízko ku gólom mali najmä Ďatelinka a D’aoust. V oslabení pohrozili Trenčania z prečíslenia dvoch na jedného, no na Belányim stroskotal Krajč a nepokoril ho v úniku ani Rehuš.

V tretej tretine sa hralo hore – dole. O zaujímavé situácie nebola núdza. Dobré možnosti mal domáci útočník Faško-Rudáš, na trenčianskej strane bol nebezpečný teč Krajča. V 50. minúte z protiútoku zakončoval z kruhu voľný Švec, ale mieril do bočnej siete. Potom podržal brankár Valent svoj tím pri strelách Tamášiho, Žiaka a Krišku. Šťastie mal po strele Ďatelinku a teči Faška-Rudáša, keď zvonila horná žŕdka. Dukla potom mohla streliť druhý gól v presilovke. Šance na to mali Paukovček, Sádecký a Berisha. Na druhej strane však unikol v oslabení Kabáč, ale tiež nemenil skóre. Nepodarilo sa to ani jeho spoluhráčovi Sukeľovi v 59. minúte počas presilovky z kruhu.

Duel teda dospel do predĺženia, v ktorom mali hostia sľubné prečíslenie. Berisha nepokoril Belányiho. Ten bol potom chvíľu bez hokejky a aj napriek tomu parádne zasiahol betónom po strele Starostu. Bystričania to skúšali Faškom-Rudášom a dvakrát Melcherom, ale Valent predvádzal naplno svoje kvality. V 71. minúte sa z kruhu presadil Rehuš bekhendom a Trenčín už oslavoval postup do štvrťfinále play off. Videorozhodca bol však proti, pretože v tejto situácii videl nedovolený kontakt Okuliara s brankárom. Hralo sa ďalej a hokejisti spod hradu Matúša Čáka mali ďalšiu možnosť rozhodnúť v presilovke. Nevyužili ju a pykali. V 79. minúte sa ujala strele Creviera-Mirina z hornej časti kruhu, ktorý tak vybojoval pre svoj tím aj nedeľný štvrtý duel v sérii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport