Na hlavný obsah

Kapitol budú tisíce členov Národnej gardy strážiť o dva mesiace dlhšie

Dôvodom majú byť pretrvávajúce hrozby násilia.

Kapitol budú tisíce členov Národnej gardy strážiť o dva mesiace dlhšie
Členovia Národnej gardy Washingtonu, D. C. hliadkujúci pred budovou Kongresu. Foto: SITA/AP

Tisíce príslušníkov Národnej gardy USA povolaných do Washingtonu pre januárovú inauguráciu prezidenta USA Joea Bidena zostanú na mieste do 23. mája. Dôvodom predĺženia ich nasadenia v metropole sú „pretrvávajúce hrozby násilia“. V utorok (9. 3.) to potvrdilo americké ministerstvo obrany (Pentagón), píšu agentúry DPA a AP.

Národná garda sa mala z Washingtonu pôvodne stiahnuť v piatok 12. marca. Americký minister obrany Lloyd Austin však na žiadosť polície Kapitolu schválil, že členovia gardy im budú poskytovať podporu do 23. mája, uviedol hovorca Pentagónu John Kirby. Ich počet sa ale zníži zo súčasných zhruba 5 000 o takmer polovicu – na 2 300. Podľa Kirbyho budú úrady a polícia Kapitolu, ak to okolnosti umožnia, „pracovať na postupnom znižovaní miery zapojenia príslušníkov Národnej gardy do tejto operácie“.

Útok stúpencov exprezidenta USA Donalda Trumpa na Kapitol zo 6. januára, ktorý si vyžiadal päť mŕtvych a bol označený za povstanie, viedol k tomu, že armáda zvýšila počet vojakov Národnej gardy rozmiestnených vo Washingtone. Ich počet sa navýšil z niekoľkých stovák na 25 000 v čase inaugurácie prezidenta Joea Bidena, ktorá sa konala 20. januára.

Veľká časť centra mesta bola vtedy uzavretá. Inaugurácia sa pre prísne bezpečnostné, ako aj protipandemické opatrenia konala bez obvyklej účasti státisícov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet