Na hlavný obsah

Titul majstra sveta v krasokorčuľovaní obhájil Američan Chen

Minuloročný šampionát sa pre pandémiu nekonal.

Titul majstra sveta v krasokorčuľovaní obhájil Američan Chen
Na snímke Američan Nathan Chen, ktorý obhájil titul majstra sveta v krasokorčuľovaní vo švédskom Štokholme 27. marca 2021. Foto: TASR/AP

Majstrovstvá sveta (MS) v krasokorčuľovaní vyhral Američan Nathan Chen, ktorý už tretíkrát za sebou obhájil titul. Pri svojom debute na MS obsadil druhú priečku iba 17-ročný Japonec Juma Kagijama, bronz si zo Štokholmu vezie jeho krajan Juzuru Hanju.

Dvojnásobný olympijský a svetový šampión Hanju vstupoval do sobotnej (27. 3.) voľnej jazdy v pozícii lídra a favorita na zlato, nevyhol sa však viacerým chybám a bodové zrážky zapríčinili jeho posun z prvej až na tretiu pozíciu.

Dvadsaťšesťročný Hanju pokazil už úvodné dva skoky, najskôr sa pri dopade podoprel rukou a následne nemal čistý výjazd zo štvoritého salchowa. V jeho jazde sa vyskytli aj ďalšie chyby, ktoré ho pripravili o možnosť bojovať o tretí titul majstra sveta po rokoch 2014 a 2017.

Chen si víťaznú jazdu vychutnal

V roku 2019 na domácom šampionáte v Saitame mu „vyfúkol“ zlatú medailu Chen a rovnaký scenár sa v Štokholme zopakoval. Chen bol po krátkom programe až tretí, vo voľnej jazde však 21-ročný Američan predviedol suverénne najlepšie vystúpenie. Zaskákal čisto, v repertoári ponúkol päť štvoritých skokov a po rokoch 2018 a 2019 sa tešil z tretieho titulu majstra sveta za sebou, keďže vlaňajší šampionát v Montreale sa pre pandémiu koronavírusu nekonal.

https://twitter.com/NathanChenJP/status/1375807408547586048

„Je to úžasné. Skutočnosť, že sme sa po bezprecedentnom minulom roku zišli na týchto majstrovstvách sveta, je neuveriteľná. Som nadšený,“ rozplýval sa Chen a priznal, že pred voľnou jazdou necítil zvýšený tlak na svoju osobu. Zodpovednosť mu nezväzovala nohy tak ako jeho rivalovi Hanjuovi.

Dookola som si opakoval, pokoj, hlavne si vychutnaj možnosť súťažiť tu. Neviem, na koľkých MS sa mi ešte podarí v kariére zúčastniť sa. Preto som sa snažil užiť si tento šampionát najviac, ako to bolo možné,“ citovala Chena agentúra AFP.

Šampionát vo švédskej metropole vyvrcholil v sobotu popoludní voľnými tancami. Súťaže na MS prebiehali od stredy (24. 3.) za prísnych bezpečnostných protipandemických opatrení v tzv. bubline, slovenskí krasokorčuliari sa ich nezúčastnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport