Na hlavný obsah

Tradičné hodnoty a nová nádej. Uhrík oznámil vznik nového hnutia

Bývalý člen ĽSNS hovorí o alternatíve a pozitívnej zmene.

Tradičné hodnoty a nová nádej. Uhrík oznámil vznik nového hnutia
Na snímke v popredí bývalý člen ĽSNS Milan Uhrík, za ním v pozadí Peter Marček a Marian Kotleba (ĽSNS). Foto: SITA

Europoslanec a odídenec z Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Milan Uhrík oznámil vznik nového politického hnutia s názvom REPUBLIKA. „Konzervatívne hnutie REPUBLIKA je a bude razantnou, ale dôstojnou politickou silou a voľbou pre pozitívnu zmenu, ktorú Slovensko tak zúfalo potrebuje,“ uviedol Uhrík na sociálnej sieti.

Ambíciou nového hnutia je združovať „všetkých občanov, ktorí si ctia slušnosť a tradičné hodnoty a pre ktorých sú záujmy Slovenskej republiky a jej obyvateľov na prvom mieste.

Uhrík uviedol, že REPUBLIKA je určená pre všetkých občanov nespokojných so súčasnou koalíciou aj opozíciou. Politiku aktuálnej vlády označil za likvidačnú, opozícia je, naopak, podľa neho skompromitovaná škandálmi a skorumpovaná.

„Počas uplynulých týždňov sme tvrdo pracovali, aby sme v rekordne krátkom čase dokázali Slovákom ponúknuť alternatívu a novú nádej v tejto ťažkej a zúfalej dobe,“ dodal europoslanec, ktorý sám seba predstavil ako predsedu nového hnutia.

Na vznik stačili necelé dva mesiace

Nové hnutie vzniklo prevzatím a premenovaním bývalého Hnutia za demokraciu, ktoré sa neskôr premenovalo na Hlas ľudu. V jeho minulosti figurujú mená ako Peter Marček (2018-2021) či Ivan Gašparovič (2002 – 2004).

Expert GLOBSEC-u na extrémizmus Daniel Milo vidí v takomto postupe zaujímavý fenomén. „Nie sú ochotní ísť do nejakého štandardného procesu zbierania podpisov, rozhodli sa obísť zákonnú úpravu, obmedzenia a podmienky na registráciu novej strany takýmto pomerne pokútnym spôsobom,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Milo.

Spoluprácu s Marčekom vidí Milo ako reálnu, podobne ako aj spoluprácu s Martinou Šimkovičovou. To podľa neho naznačuje aj možné smerovanie strany a tém, ktorým sa bude venovať. Predpokladá, že nimi budú „kritika EÚ, kritika prozápadného postoja, kritika NATO, proruské postoje a šírenie nejakých konšpiračných teórií.“

Vznik nového politického hnutia oznámil Uhrík len mesiac a pol po tom, ako spolu s poslancami Národnej rady SR Milanom Mazurekom, Ondrejom Ďuricom, Miroslavom Sujom, Eduardom Kočišom a Miroslavom Urbanom odišli z ĽSNS. Ako dôvod vtedy uviedli zmeny stanov v strane, ktoré presunuli väčšinu kompetencií z predsedníctva na predsedu strany. Nové hnutie už má aj svoj web, informácie o ďalších členoch zatiaľ nie sú známe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko