Na hlavný obsah

Transparency sa ospravedlnila za nepravdivú správu o Matovičovej dotácii

Nesprávne uviedla, že obci Nižný Hrabovec schválil 15 000 eur.

Transparency sa ospravedlnila za nepravdivú správu o Matovičovej dotácii
Logo mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko a premiér Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR/koláž RTVS

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) v utorok (23. 3.) zverejnila opravu a ospravedlnenie za správu o vládnej dotácii pre obec Nižný Hrabovec, ktorú mal poskytnúť premiér Igor Matovič (OĽANO).

TIS v pondelok (22. 3.) v prvej správe informovala, že Matovič poskytol obci v novembri minulého roku dotáciu vo výške 15 000 eur. Organizácia zdôraznila, že starostkou obce je Marcela Pčolinská, matka poslanca Národnej rady SR Petra Pčolinského (Sme rodina) a exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, ktorý je obvinený z korupcie.

Úrad vlády následne správu poprel s vysvetlením, že išlo o prostriedky, ktoré rozdelil ešte predchádzajúci premiér Peter Pellegrini.

„Formálne bola naša informácia pravdivá (zmluvu obci podpísal koncom novembra šéf úradu súčasnej vlády Július Jakab), ale kontext je chybný. Včera úrad ukázal rozhodnutie, podľa ktorého bola dotácia schválená (no zmluvne neuzavretá) už v roku 2019 Petrom Pellegrinim (vtedy Smer-SD, dnes nezaradený, pozn.). Ospravedlňujeme sa preto všetkým, ktorých sme zaviedli do omylu a obzvlášť ľuďom v statuse menovaným (status sme už stiahli),“ vyhlásila TIS na sociálnej sieti. Dodala, že na okolnosti zmluvy sa Transparency pýtala Jakaba, avšak odpoveď nedostala ani po šiestich dňoch. „Aj tak sme však mali byť trpezlivejšími, respektíve overovať kontext inde. Sľubujeme, že v budúcnosti to tak spravíme,“ uviedla mimovládna organizácia.

TIS zdôraznila, že rezervu premiéra sleduje už roky a za rôznych vlád a pravidelne na stranícky klientelizmus či konflikty záujmov upozorňuje „bez ohľadu na to, kto je páve pri moci.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko