Na hlavný obsah

Treba urobiť zmeny a narovnať pokrivené podnikateľské prostredie, hovorí Heger

Rezort sa chce bližšie venovať aj zákonu o účtovníctve.

Treba urobiť zmeny a narovnať pokrivené podnikateľské prostredie, hovorí Heger
Na snímke zľava minister financií SR Eduard Heger (OĽANO), riaditeľka sekcie daňovej a colnej Ministerstva financií SR Daniela Klučková a prezident finančnej správy Jiří Žežulka počas tlačovej konferencie. (2. marca 2021) Foto: TASR

Na to, aby malo Slovensko zdravé a konkurencieschopné podnikateľské prostredie, je potrebné priniesť zmeny. Ako na utorkovej (2. 3.) tlačovej konferencii povedal minister financií Eduard Heger (OĽANO), je potrebné rozširovať záväzné opatrenia. Taktiež sa chcú bližšie venovať zákonu o účtovníctve, a teda prechodu papierovej formy na elektronickú. Taktiež to bude inventúra oznamovacích povinností, či možnosť overovať si účty obchodných partnerov.

Ako doplnila externá poradkyňa rezortu financií pre oblasť daní Renáta Bláhová, ide o prvú fázu, ktorá nemá dopad na verejné financie, no môže mať významnejší vplyv na podnikateľov, než má napríklad znižovanie sadzieb dane.

Podľa Hegera je potrebné narovnať pokrivené podnikateľské prostredie. Bláhová uviedla, že rozšírené záväzné stanoviská sa týkajú zníženia poplatkov, resp. diferenciácie poplatkov. Za minulý rok bolo vydané jedno záväzné stanovisko, rok predtým dve. Za dôvod považuje fakt, že inštitút záväzného stanoviska síce existuje, ale podnikateľ sa môže obrátiť len na pár ustanovení a navyše poplatky začínajú od sumy 2 000 eur. Tie by bolo potrebné znížiť.

Ako pokračovala generálna riaditeľka sekcie daňovej a colnej na ministerstve financií Daniela Klučková, podnikatelia žiadajú zmenu v zákone o účtovníctve. Je potrebné zjednodušiť a vyriešiť vyhotovovanie účtovných záznamov, resp. prechod z papierovej podoby na elektronickú. Uviedla, že podnikatelia taktiež žiadajú, aby dostali právnu istotu v tom, že prechod z listinnej podoby do elektronickej bude vykonaný správne. „My si uvedomujeme, že tento problém je vážny, pretože sa prelína cez niekoľko zákonov,“ skonštatovala Klučková. Pri zmene zákona o účtovníctve je potrebné vziať na zreteľ aj ďalšie zákony, napríklad z oblasti archivácie alebo DPH.

Taktiež je to inventúra oznamovacích povinností. Prezident finančnej správy Jiří Žežulka si myslí, že zrušiť by sa mohla minimálne tretina oznamovacích povinností, aby sa znížila administratívna záťaž. Zároveň je cieľom finančnej správy aj to, aby si podnikatelia mohli overovať účty obchodných partnerov. Zlepšil by sa im tak informačný štandard. V tejto oblasti pritom neočakáva vysokú administratívnu záťaž, pretože by to malo fungovať automatizovane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika