Na hlavný obsah

Tresty za urážku veteránov druhej svetovej vojny sa v Rusku sprísnia

Vinníkov môžu odsúdiť na päť rokov väzenia.

Tresty za urážku veteránov druhej svetovej vojny sa v Rusku sprísnia
Na snímke veterán druhej svetovej vojny počas vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruská Štátna duma v utorok (16. 3.) v druhom – hlavnom – čítaní schválila návrh zákona, ktorý sprísňuje tresty za urážku účastníka druhej svetovej vojny, a to až na päť rokov väzenia. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá uviedla, že podnetom pre vypracovanie takéhoto návrhu boli obvinenia proti opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému.

Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy k článku, ktorý sa týka rehabilitácie nacizmu, zavádzajú trestnú zodpovednosť za „verejné šírenie vedome nepravdivých informácií“ o veteránoch z Veľkej vlasteneckej vojny (ako v Rusku nazývajú obdobie druhej svetovej vojny po napadnutí Sovietskeho zväzu nacistickým Nemeckom), ako aj za urážku pamiatky alebo „zneváženie ich cti a dôstojnosti“.

Trestom za to bude pokuta až do výšky troch miliónov rubľov (34 604 eur), verejnoprospešné práce alebo trest odňatia slobody do troch rokov. V prípade, že bol trestný čin spáchaný skupinou osôb alebo pomocou médií a internetu, sa pokuta zvýši na päť miliónov rubľov (57 673 eur) a trest odňatia slobody až na päť rokov.

Rovnaký trest bude hroziť za popieranie rozsudkov norimberského tribunálu a schvaľovanie fašizmu. Zmeny v zákone predložili Štátnej dume krátko po tom, čo vodca opozície Alexej Navaľnyj dostal od súdu pokutu vo výške 850 000 rubľov (9 804 eur) na základe obvinenia z ohovárania veterána Ignata Arťomenka. Táto kauza sa začala prešetrovať kvôli kritickému komentáru Navaľného na adresu ľudí vystupujúcich v reklamnom spote na podporu zmien v ruskej ústave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet