Na hlavný obsah

Troch ľudí v Nórsku hospitalizovali po nedávnom očkovaní vakcínou AstraZenecy

Súvislosť s očkovacou látkou zatiaľ nepreukázali.

Troch ľudí v Nórsku hospitalizovali po nedávnom očkovaní vakcínou AstraZenecy
Na snímke ampulky s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Traja nórski zdravotníci, ktorí sa nedávno nechali zaočkovať vakcínou AstraZenecy, sú hospitalizovaní pre krvácanie, krvné zrazeniny a nízkemu počtu krvných doštičiek, informovala v sobotu (13. 3.) agentúra Reuters. Nórsky inštitút verejného zdravia podľa agentúry AFP uviedol, že súvislosť aktuálneho stavu týchto troch pacientov s vakcínou zatiaľ nebola preukázaná, situáciu ale označil za vážnu.

Používanie vakcíny AstraZeneca Nórsko zastavilo vo štvrtok (11. 3.) po tom, ako k rovnakému kroku pristúpilo Dánsko pre správy o výskyte závažných prípadov krvných zrazenín u niekoľkých osôb, ktorým bola vakcína podaná. K týmto dvom krajinám sa neskôr pridal napríklad Island, Bulharsko či Rumunsko.

„Či tieto prípady majú súvislosť s vakcínou, nevieme,“ povedal v sobotu podľa agentúry Reuters Sigurd Hortemo z Nórskeho inštitútu verejného zdravia. Hortemo oznámil, že hlásenými prípadmi sa bude zaoberať Európska agentúra pre lieky (EMA).

„Majú veľmi nezvyčajné symptómy – krvácanie, krvné zrazeniny a nízky počet krvných doštičiek,“ spresnil Steinar Madsen z nórkseho inštitútu. „Neberieme to na ľahkú váhu,“ doplnil. Všetci traja pacienti sú mladší ako 50 rokov.

AstraZeneca uviedla, že z analýzy dát zhromaždených na základe 17 miliónov aplikovaných dávok nevyplynulo, že by očkovanie jej vakcínou zvyšovalo nebezpečenstvo pľúcnej embólie, hlbokej žilovej trombózy alebo trombocytopénia, teda stavu, kedy má pacient znížené množstvo krvných doštičiek. „Hlásené počty takýchto prejavov po očkovaní vakcínou proti covidu od AstraZenecy nie sú väčšie ako počet takýchto prípadov, ktorý by sa prirodzene vyskytol v neočkovanej populácii,“ oznámila hovorkyňa spoločnosti. Tieto vedľajšie účinky podľa nej neboli pozorované ani počas klinických testov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet