Na hlavný obsah

Trump naznačil ďalšiu prezidentskú kandidatúru, novú stranu nezakladá

Republikánska strana je zjednotená, tvrdí.

Trump naznačil ďalšiu prezidentskú kandidatúru, novú stranu nezakladá
Bývalý americký prezident Donald Trump počas svojho prvého vystúpenia po odchode z Bieleho domu na výročnej Konferencii konzervatívnej politickej akcie (CPAC). Foto: TASR/AP

Exprezident Spojených štátov Donald Trump v nedeľu (28. 2.) v prvom prejave po opustení Bieleho domu naznačil, že by sa chcel v roku 2024 usilovať o druhý prezidentský mandát. Na Konferencii konzervatívnej politickej akcie (CPAC) však zároveň vyvrátil špekulácie, že by sa chystal zakladať novú politickú stranu. Tiež opakoval svoje nepravdivé tvrdenia o volebných podvodoch a kritizoval súčasnú demokratickú hlavu štátu Joea Bidena.

„Naše hnutie pyšných pracovitých amerických patriotov sa ešte len rozbieha a nakoniec vyhráme. Vyhráme,“ povedal Trump. Odmietol pritom uznať, že ho v novembrových voľbách porazil Biden a naznačil, že by mohol kandidovať znovu. „Práve prišli o Biely dom,“ povedal republikánsky exprezident po tom, čo kritizoval kroky súčasnej administratívy v oblasti imigračnej politiky. „Ale kto vie, kto vie, možno sa rozhodnem poraziť ich tretíkrát,“ dodal, čím sa nepriamo nepravdivo označil za víťaza novembrových volieb.

Trump tiež vyhlásil, že Republikánska strana je zjednotená a že preto neplánuje zakladať tretiu stranu. O takejto možnosti pritom podľa agentúry Reuters diskutoval v posledných mesiacoch so svojimi poradcami. „Nezakladáme novú stranu, máme republikánsku. Bude zjednotená a silnejšia, než kedykoľvek predtým,“ povedal.

Trumpová podpora medzi radovými republikánmi je podľa prieskumov stále veľmi vysoká. Niektorí čelní predstavitelia strany, ako napríklad vodca senátnej menšiny Mitch McConnell, však Trumpa v poslednej dobe otvorene kritizovali práve pre jeho opakované snahy o nepodložené spochybnenia výsledku volieb a jeho úlohu v násilnostiach v sídle Kongresu zo začiatku januára, pre ktoré prišlo o život päť ľudí.

Exprezident má však medzi republikánmi naďalej zásadný vplyv, ktorý chce podľa poradcov uplatňovať napríklad zriadením takzvaného politického akčného výboru (super PAC), ktoré bude podporovať jemu názorovo verných kandidátov.

Bidenova administratíva dala jasne najavo, že sa nemieni vyjadrovať k Trumpovmu prejavu. „Rozhodne sa nezameriavame na to, čo povie prezident Trump na CPAC,“ povedala minulý týždeň hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet