Na hlavný obsah

Tvrdil, že jeho krajina pandémiu porazila. Umrel prezident Tanzánie Magufuli

Oficiálnou príčinou jeho smrti bolo zlyhanie srdca.

Tvrdil, že jeho krajina pandémiu porazila. Umrel prezident Tanzánie Magufuli
Na archívnej snímke tanzánsky prezident John Magufuli. Foto: SITA/AP

Tanzánia posledných desať mesiacov tvrdila, že je krajinou bez covidu a pandémiu sa jej podarilo poraziť. Celý čas však zomierali ľudia na príznaky ochorenia COVID-19, vrátane vysokopostavených politikov. Medzi nimi boli aj tajomník prezidenta či viceprezident tanzánskeho ostrova Zanzibar. V stredu (17. 3.) umrel tiež koronaskeptik a prezident tohto afrického štátu John Magufuli.

„S hlbokým zármutkom informujem, že dnes, 17. marca 2021 o 18.00 h (16.00 h SEČ), sme prišli o nášho odvážneho vodcu, prezidenta Tanzánijskej republiky, Johna Pombeho Magufuliho,“ oznámila prezidentovo úmrtie viceprezidentka Samia Suluhuová Hasanová v príhovore odvysielanom v celoštátnej televízii.

Magufuli pred mesiacom vyzval obyvateľov Tanzánie, aby začali nosiť rúška a boli ostražitejší. Po týždňoch, keď sa neobjavil na verejnosti, prišla správa o jeho smrti. Tamojšie médiá špekulujú, že sa infikoval koronavírusom a liečil sa v Keni. Pridal sa k nim aj opozičný líder Tundu Lissu, ktorý sa odvolával na nemenované zdroje. Oficiálne zdroje však hovoria, že príčinou prezidentovej smrti bol infarkt.

Prezident mesiace zľahčoval závažnosť pandémie koronavírusu a tvrdil, že chorobu COVID-19 v jeho krajine porazili modlitby. Odmietal zatváranie krajiny aj hygienické opatrenia. K noseniu rúšok vyzval až po úmrtí viceprezidenta Zanzibaru.       

V tomto roku odletelo do exotických krajín, vrátane Zanzibaru, 30 000 Slovákov. Podľa štatistík sa minimálne 35 z nich vrátilo s koronavírusom, informoval Rádiožurnál Rádia Slovensko. Po novom vláda cestovanie za rekreáciou zakázala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet