Na hlavný obsah

Úmrtie zdravotnej sestry v Rakúsku zrejme nesúvisí s vakcínou AstraZeneca, hlási EMA

Kvalita šarže je napriek tomu podrobená preskúmaniu.

Úmrtie zdravotnej sestry v Rakúsku zrejme nesúvisí s vakcínou AstraZeneca, hlási EMA
Vakcína od firmy AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Dôvodom úmrtia zdravotnej sestry v Rakúsku po podaní očkovacej látky od firmy AstraZeneca nebola zrejme vakcína, ktorú dostala. Oznámila to v stredu (10. 3.) Európska lieková agentúra (EMA) na základe predbežného prešetrenia tohto prípadu spojeného s jednou z výrobných šarží uvedenej vakcíny. Informovala o tom agentúra AFP.

Rakúske médiá v sobotu (6. 3.) priniesli správu o úmrtí štyridsaťdeväťročnej zdravotnej sestry, ktorá pracovala na klinike v dolnorakúskom meste Zwettl. Za príčinu smrti boli stanovené „závažné problémy so zrážanlivosťou krvi“. Po očkovaní skončila v nemocnici s pľúcnou embóliou aj tridsaťpäťročná kolegyňa zosnulej ženy. Jej stav sa však medzičasom zlepšil a je na ceste k uzdraveniu, priblížila EMA.

Obe ženy boli zaočkované vakcínou od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca s výrobnou šaržou č. ABV 5300. Po očkovaní touto šaržou boli zaznamenané ďalšie dva prípady „tromboembolickej príhody“, dodala EMA. Napriek tomu „nič nenasvedčuje, že by očkovanie spôsobilo takéto zdravotné ťažkosti, ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny,“ uvádza sa vo vyhlásení. 

Vakcináciu spomenutou šaržou pozastavili i štyri ďalšie krajiny – Estónsko, Lotyšsko, Litva a Luxembursko. Celkovo bolo do 17 štátov distribuovaných milión dávok tejto výrobnej šarže. „Hoci sa chyba kvality považuje v tomto štádiu za nepravdepodobnú, kvalita šarže je podrobená preskúmaniu,“ uviedla EMA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet