Na hlavný obsah

Únos desiatok školáčok v Nigérii má šťastný koniec. Všetky prepustili

Bolo ich takmer 300.

Únos desiatok školáčok v Nigérii má šťastný koniec. Všetky prepustili
Deti v Nigérii. Foto: SITA/AP

Zo zajatia prepustili všetkých 279 dievčat, ktoré minulý týždeň uniesli ozbrojenci z internátnej školy v štáte Zamfara na severozápade Nigérie. S odkazom na utorkové (2. 3.) oznámenie miestneho guvernéra o tom napísala agentúra Reuters.

Dievčatá uniesli zo strednej školy v Jengebe v noci na piatok (26. 2.). O ich prepustení informoval na twitteri guvernér Bello Matawalle a zverejnil ich fotografie. To, o koľko dievčat ide, v prvej chvíli neinformoval. Neskôr novinárom povedal, že na slobode je všetkých 279 unesených školáčok s tým, že neuniesli 317 dievčat, ako predtým informovali médiá. Hovorca lokálnych úradov Sulaiman Tanau Anka potom podľa Reuters vysvetlil, že sa už pri útoku únoscov niektorým dievčatám podarilo utiecť do lesa a našli ich.

„Vďaka Bohu! Je mi potešením informovať o prepustení unesených študentiek GGSS Jangebe,“ uviedol Matawalle. „Vyzývam všetkých dobre mysliacich Nigérijčanov, aby sa s nami radovali, pretože naše dcéry sú teraz v bezpečí,“ dodal.

V severnej Nigérii sa pre pôsobenie ozbrojených milícií zhoršila bezpečnostná situácia. Skôr stáli za únosmi v krajine predovšetkým bojovníci teroristickej organizácie Boko Haram, teraz ale stále častejšie túto taktiku využívajú ozbrojené zločinecké gangy. Posledný únos detí bol druhý za necelé dva týždne. V sobotu (27. 2.) ozbrojenci prepustili 27 dospievajúcich chlapcov, ktorých uniesli zo školy v nigérijskom štáte Niger 17. februára. Vláda opakovane odmietla, že by únoscom vyplácala výkupné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet