Na hlavný obsah

Úplná refundácia za zakúpené vstupenky? Organizátori OH v Tokiu riešia problém

Hry budú bez divákov zo zahraničia.

Úplná refundácia za zakúpené vstupenky? Organizátori OH v Tokiu riešia problém
Miestni obyvatelia držia ručne vyrobené vlajky s olympijskými kruhmi. Foto: TASR/AP

Ťažko skúšaní organizátori olympijských hier v Tokiu majú ďalší problém. Zdá sa, že nebudú môcť garantovať fanúšikom zo zahraničia plnú sumu peňazí za zakúpené vstupenky. Nedávno Japonci oficiálne informovali, že o rok posunuté OH v Tokiu sa uskutočnia bez väčšiny fanúšikov z cudziny, aby sa predišlo ďalším možnostiam nákazy koronavírusom. A to bez ohľadu na to, či si už zakúpili vstupenky alebo nie.

Storno poplatky vracať nebudú

Aktuálne predstavitelia organizačného výboru vyhlásili, že niektorí fanúšikovia nedostanú refundáciu za vstupenky v plnej výške a celý proces môže trvať veľmi dlho. „Existujú desiatky predajcov autorizovaných vstupeniek. Spravidla sú menovaní národnými olympijskými výbormi a môžu si za vstupenky účtovať manipulačný poplatok až vo výške 20 %. Napríklad za letenky v hodnote 2 000 dolárov môže predajca účtovať 2 400 dolárov,“ vysvetlili organizátori.

Spoločnosť CoSport, ATR, ktorá distribuovala vstupenky v USA, ale aj v iných krajinách, už adresovala ich držiteľom list, že im nebudú vracať manipulačné poplatky. Vysvetlili to tým, že by sa im nevrátila nominálna hodnota letenky a poplatky za prepravu. Organizátori OH 2020 uviedli, že vrátia nominálnu hodnotu vstupeniek, ale nie sú zodpovední za ďalšie pridané poplatky. Nebudú pokrývať napríklad storno poplatky za hotely alebo lety.

Potrvá to poriadne dlho

CoSport so sídlom v New Jersey tvrdí, že od organizátorov dostane potrebné platby až v treťom štvrťroku tohto roku a dovtedy nemôže začať s refundáciami za vstupenky. Taktiež požiadali držiteľov lístkov, aby čo najskôr požiadali o vrátenie peňazí. Stanovili termín 9. apríla na predloženie požadovaného dokumentu. „Nedodržanie tohto termínu ohrozí vašu refundáciu. Uvedomujeme si, že ide o rýchly obrat, ktorý sa však zakladá na termíne, ktorý musíme dodržať, aby sme vo vašom mene mohli požiadať o refundáciu,“ uviedli Američania.

Fanúšik Brandon Nagata, ktorý žije na Honolulu, uviedol, že na vstupenky na OH 2020 minul takmer 4 000 dolárov. O vrátenie časti peňazí požiadal CoSport pred viac ako šiestimi mesiacmi. Zatiaľ dostal 209 USD, ale stále čaká na vrátenie 420 dolárov. Zatiaľ si ponechal vstupenky v hodnote 3 000 dolárov v nádeji, že sa predsa len bude môcť zúčastniť na olympijských hrách. „Nepáči sa mi, že nás nútia vyplniť formulár s informáciami, ktoré už majú k dispozícii. A rovnako nie je dobré, že vrátenie peňazí bude trvať veľmi dlho,“ uviedol Nagata pre AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport