Na hlavný obsah

Matovič neposkytol dotáciu obci so starostkou Pčolinskou, reaguje úrad vlády

Prostriedky mal prerozdeliť Pellegrini.

Matovič neposkytol dotáciu obci so starostkou Pčolinskou, reaguje úrad vlády
Na snímke premiér Igor Matovič (OĽANO) a starostka obce Nižný Hrabovec Marcela Pčolinská. Foto: TASR, koláž: RTVS

Transparency International Slovensko (TIS) v pondelok (22. 3.) upozornila na to, že predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) vlani v novembri poskytol dotáciu vo výške 15 000 eur na prevádzku výrobne cestovín a pečiva obci Nižný Hrabovec v okrese Vranov nad Topľou. Malo ísť o jediný zo zhruba 300 sociálnych obecných podnikov, ktorý v minulom roku dostal dotáciu. Úrad vlády túto informáciu poprel.

„Ide o prostriedky, ktoré rozdelil ešte predchádzajúci premiér Peter Pellegrini. Tieto záväzky z predošlej vlády musí Úrad vlády SR uvoľniť, pretože mal na to predošlý premiér mandát. Súčasný predseda vlády Igor Matovič nemôže už do rezerv udelených predošlým premiérom vstupovať, sú spracovávané a podpisované v gescii vedúceho Úradu vlády, ktorý je povinný ich podpísať.
Premiér Igor Matovič uvoľnil prostriedky zatiaľ len pre obce zasiahnuté povodňami,“
zareagoval.

Starostkou obce Nižný Hrabovec je Marcela Pčolinská, matka bratov Pčolinských Vladimíra a Petra. Peter Pčolinský je poslanec Národnej rady SR za hnutie Sme rodina, Vladimír Pčolinský je bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby, ktorý je obvinený z korupcie.

„Pre nás ostáva nepochopiteľné, ako sa nedá staršie rozhodnutie zmeniť, keď sa vymení vláda. Zmluva predsa nebola ešte podpísaná,“ zareagovala TIS na stanovisko Úradu vlády SR. „Opakovane apelujeme na to, aby bol tento systém dotácií zrušený, lebo na podporu akútnych aj bežných projektov existujú štandardné súťažné dotačné schémy s odbornými hodnotiteľmi, čím sa výrazne znižuje potenciál na politický klientelizmus či míňanie peňazí na neefektívne projekty,“ doplnila.

Pčolinská: Matovič do tohto procesu nezasahoval

Starostka obce reagovala, že žiadosť o dotáciu podala obec ešte v roku 2019. Sociálny podnik Hrabovčan vznikol v tom istom roku s cieľom vyriešiť vysokú nezamestnanosť v obci, hlavne zo strany rómskeho etnika. „Prostredníctvom tohto podniku sme vytvorili podmienky pre zamestnanie znevýhodnených a zraniteľných osôb a začali sme poskytovať služby aj pre okolité obce a aj ďalším subjektom,“ uviedla.

Dôvodom požiadania o dotáciu bolo, že dve žiadosti cez akčný plán okresu Vranov nad Topľou neboli úspešné. Menšia dotácia mala byť podľa Pčolinskej použitá na zakúpenie nevyhnutného náradia a vybavenia prevádzky. „Premiér Igor Matovič do tohto procesu nezasahoval a ani nemal o tom žiadne informácie,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko