Na hlavný obsah

V Belgicku zatkli „Veliteľa Vlka,“ bývalého člena UČK podozrivého zo spáchania vojnových zločinov

V krajine ho budú zadržiavať do prípadného prevozu do Haagu.

V Belgicku zatkli „Veliteľa Vlka,“ bývalého člena UČK podozrivého zo spáchania vojnových zločinov
Na snímke muži držia vlajku povstaleckej Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK). Foto: TASR/AP

Medzinárodný súd v Haagu v utorok (16. 3.) informoval o zatknutí bývalého veliteľa rozpustenej Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK), ktorý je podozrivý z vojnových zločinov spáchaných v 90. rokoch počas ozbrojeného konfliktu so Srbskom. Ako informovala agentúra AFP, Pjetër Shala bol zatknutý v Belgicku.

Shala, známy aj pod prezývkou „Veliteľ Vlk“, bol vojenským veliteľom v západnom Kosove, kde sa vojenský konflikt skončil v roku 1999, keď spojenci pod velením NATO svojimi náletmi prinútili srbské sily, aby sa z Kosova stiahli. AFP s odvolaním sa na justičné zdroje dodala, že Shala bude zadržiavaný v Belgicku „až do prípadného prevozu do zadržiavacieho zariadenia v Haagu“.

„Ďalšie informácie budú poskytnuté v pravý čas vrátane informácií o zverejnení potvrdenej obžaloby,“ dodal Osobitný súd pre Kosovo (KSC) sídliaci v Haagu. Shalovo meno sa spomínalo v procese, ktorý sa pred niekoľkými rokmi konal v Kosove a týkal sa vojnových zločinov. Shala sa v tomto konaní spomínal ako člen UČK, ktorý do konca vojny fyzicky týral väzňov v zadržiavacích táboroch UCK v severnom Albánsku.

V roku 2019 ho ako potenciálneho podozrivého vypočúval aj trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu. Shala ním však nikdy nebol obvinený.


Pred tento súd vlani v novembri prestúpil aj bývalý kosovský prezident Hashim Thaci, ktorý odstúpil z funkcie, aby v Haagu čelil obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti vrátane vraždy, mučenia, nezákonného zadržiavania, núteného zmiznutia a prenasledovania spáchaných v rokoch 1998 až 1999. Thaci trvá na tom, že je nevinný.

Po skončení kosovskej vojny boli za vojnové a ďalšie zločiny súdení a odsúdení mnohí predstavitelia srbskej armády a polície. Vyšetrovaní a obvinení boli však aj velitelia UČK, a to najmä za útoky, ktorých cieľom bolo pomstiť sa Srbom, Rómom, ako aj znepriateleným etnickým Albáncov. K týmto útokom dochádzalo počas vojny i po nej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet