Na hlavný obsah

V Brezne otvoria štvrté očkovacie centrum banskobystrického kraja

Kraj už otvoril centrá vo Zvolene, Lučenci a Banskej Bystrici.

V Brezne otvoria štvrté očkovacie centrum banskobystrického kraja
Veľkokapacitné očkovacie centrum Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v priestoroch zimného štadióna v meste Brezno 12. marca 2021. Foto: TASR

Brezniansky zimný štadión sa zmenil na v poradí štvrté očkovacie centrum Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Týždenne by v ňom mali proti ochoreniu COVID-19 zaočkovať približne 1 000 ľudí.

„Som veľmi rád, že sa nám v spolupráci so samosprávami a prevádzkovateľmi zdravotnej starostlivosti darí vytvárať kapacity na očkovanie. Každý jeden deň, ktorý meškáme s očkovaním a opatreniami, je deň, keď strácame ľudské životy,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Zástupca riaditeľa nemocnice v Brezne Karol Vojtko otvorením veľkokapacitného centra očakáva zdvojnásobenie očkovacích kapacít v rámci mesta. „Súčasný stav v našej nemocnici je veľmi vážny, máme hospitalizovaných o 14 percent pacientov viac, ako sú naše lôžkové kapacity. Ako jediné riešenie tejto situácie vidíme rýchle očkovanie v našom regióne,“ povedal Vojtko s tým, že vo vakcinačnom centre breznianskej nemocnice zaočkovali už viac ako 5 500 ľudí.

V nemocnici očkujú už od polovice januára, kde pacientom podávajú vakcínu od spoločnosti Pfizer a aktuálne očkujú približne 1 000 ľudí týždenne. Vojtko predpokladá, že v novom centre, kde budú používať vakcínu od AstraZenecy, by mohli zaočkovať ďalších 1 000 osôb týždenne.

Otvorenie veľkokapacitného vakcinačného centra uvítal aj primátor mesta Brezno Tomáš Abel. „Som veľmi rád, že obyvatelia okresu Brezno nebudú musieť cestovať za očkovaním do iných miest a okresov,“ poznamenal. Verí, že očkovanie je cestou, ako sa môžu všetci vrátiť do normálneho života. „Pre všetkých to už trvá veľmi dlhom,“ dodal s tým, že otvorením centra chceli všetkým záujemcom o očkovanie umožniť, aby k nemu mali prístup v čo najkratšom čase.

Centrum v Brezne je v poradí štvrtým očkovacím centrom zriadeným BBSK, v najbližšom čase majú podobné veľkokapacitné centrá pribudnúť aj v Rimavskej Sobote, v Žiari nad Hronom, vo Veľkom Krtíši a v Revúcej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny