Na hlavný obsah

Česko zavádza pre osoby s juhoafrickým variantom prísnejšie opatrenia

V Prahe môžu ľudia bez domova využiť špeciálnu karanténu.

Česko zavádza pre osoby s juhoafrickým variantom prísnejšie opatrenia
Na snímke žena s ochranným rúškom prechádza po poloprázdnom Karlovom moste v Prahe v Českej republike. Foto: TASR /AP

Odlišné karanténne pravidlá budú v Česku platiť pre osoby, ktoré sa nakazili juhoafrickým variantom koronavírusu alebo naň majú podozrenie. Po ukončení izolácie sa totiž budú musieť podrobiť ďalšiemu PCR testu. Ten sa doteraz nevyžadoval, ak infikovaní po 14 dňoch nemali žiadne príznaky choroby. Zmeny oznámil v pondelok (8. 3.) po rokovaní českej vlády minister zdravotníctva Jan Blatný, informoval portál Novinky.cz.

Blatný zdôraznil, že juhoafrický variant vírusu sa v ČR nešíri, keďže dosiaľ sa podarilo dohľadať všetky kontakty osôb nakazených týmto variantom. Niekoľko prípadov sa koncom februára objavilo v materskej škôlke v Brne, celkovo v tomto českom meste evidujú sedem potvrdených prípadov.

„Na území ČR existuje výskyt juhoafrickej mutácie. Dochádza tak k zmene. Po novom budú tak osoby s prítomnosťou alebo podozrením na túto mutáciu na ukončenie izolácie musieť mať PCR test, ktorý musí byť spravený nie skôr ako po 14 dňoch,“ uviedol minister.

Blatný varoval, že britský variant, ktorý tvorí viac než 50 percent z nakazených a v niekoľkých krajoch dokonca 80 percent, sa šíri i naďalej.

Karanténa v luxuse

Česko najnovšie myslelo aj na ľudí bez domova. Najmenej tri luxusné hotely v Prahe sa počas pandémie koronavírusu premenili na dočasné príbytky pre ľudí bez domova, ktorí sa vírusom sami nakazili, alebo nemajú kde inde stráviť povinnú karanténu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na pražské Centrum sociálnych služieb.

Projekt pomoci ľuďom bez domova spravuje tamojšie Centrum sociálnych služieb a je financované mestom Praha. Jedným z takýchto miest je štvorhviezdičkový King Charles Boutique Residence hotel na úpätí pražského Vyšehradu, kde je momentálne ubytovaných 35 ľudí bez domova, spresňuje AFP. V hoteli sa nachádza zhruba 60 lôžok a od spustenia programu sa tam vystriedalo asi 300 ľudí.

„Prijímame klientov s miernymi príznakmi covidu, pretože sme humanitárna služba, nie zdravotnícke zariadenie, takže tu nemáme lekára,“ vysvetlila zástupkyňa riaditeľa pražského Centra sociálnych služieb Ludmila Tomešová. V prípade, že k nim príde pacient s ťažkým priebehom ochorenia, alebo sa mu počas pobytu v hoteli stav zhorší, je prevezený do nemocnice, priblížila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet