Na hlavný obsah

V dedine sa počas pandémie zomkli, ešte nemali ani jeden prípad covidu

Starostka obyvateľom pomáha ako vie.

V dedine sa počas pandémie zomkli, ešte nemali ani jeden prípad covidu
Vjazd do obce Suché Brezovo. Foto: RTVS

Obec Suché Brezovo v okrese Veľký Krtíš ešte nezaznamenala ani jeden prípad ochorenia COVID-19. V obci žije vyše 90 obyvateľov, viac ako 60 % z nich je v dôchodkovom veku. Mladí sa do dediny nevracajú, ostávajú žiť vo väčších mestách, kde aj študujú. Aj napriek tomu sú v obci súdržní.

Od vypuknutia prvej vlny pandémie koronavírusu v dedine zavládlo ticho, ľudia úplne prestali chodiť von. „Ľudí nevidno, možno aj preto nemáme pozitívnych covidových dôchodcov, že sa zdržujú väčšinou dnu. Je to tu trošku smutné. Úplne prestala žiť táto dedina, ľudí vôbec nevidno. Jedine na tom testovaní sa zhromaždia,“ povedala starostka obce Suché Brezovo Eva Cinkotová pre vysielanie Rádia Regina Stred.

Na obecnom úrade pomáhajú obyvateľom v Suchom Brezove od začiatku pandémie, ľuďom nakúpia čo potrebujú a postarajú sa aj o to, keď treba narúbať drevo. „Väčšinou tu máme ženy, ktoré sú samy, už bez manželov. Týmto vdovám pomáha jeden môj poslanec. Chodí im narúbať drevo, alebo im nanosí, čo im treba. Takisto tu nemáme obchod. Chlieb zaobstarávam ja, alebo mám ďalšieho poslanca, ktorý má vo vedľajšej obci obchod, keď dačo potrebujú tieto dôchodkyne, tak mu napíšu na papierik, čo treba kúpiť a on sa o to postará,“ opísala aktuálny život v obci. V prípade potreby sa môžu obyvatelia na starostku kedykoľvek obrátiť. „Takže takto sa tu o seba staráme, nečakáme kedy nám vláda povie, čo máme spraviť,“ dodala.

Podľa Michala Kaliňáka zo Združenia miest a obcí Slovenska mnohé samosprávy majú skúsenosti s tým, ako pomáhať svojim obyvateľom ešte z čias minulého roka pandémie. Práve starostovia sú tí, na ktorých sa ľudia väčšinou spoliehajú.

„Buď zabezpečujú donášku jedál, potravín alebo liekov vo svojej réžii, buď to robia po dohode s dobrovoľníkmi, alebo existuje skupina, ktorá na tento účel spolupracuje s maloobchodnými predajňami na svojom území,“ zhodnotil Kaliňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny