Na hlavný obsah

V Egypte pre zrážku vlakov zatkli osem ľudí vrátane rušňovodičov

Nehoda si vyžiadala najmenej 18 mŕtvych.

V Egypte pre zrážku vlakov zatkli osem ľudí vrátane rušňovodičov
Egypťania sa zhromaždili na mieste vlakového nešťastia v provincii Suhág. Foto: SITA/AP

Kancelária egyptského generálneho prokurátora v pondelok (29. 3.) v súvislosti s piatkovou (26. 3.) zrážkou vlakov vydala zatykač na osem ľudí. Sú medzi nimi aj dvaja rušňovodiči., informovala agentúra AFP.

Dve vlakové súpravy, obe smerujúce z juhu Egypta na sever, sa v piatok zrazili v provincii Suhág. Prvá súprava sa prudko zastavila, keď niekto použil ručnú brzdu, druhá do nej narazila. Podľa najnovšej bilancie si kolízia vyžiadala najmenej 18 mŕtvych a okolo 200 zranených.

Pôvodné informácie hovorili až o 32 obetiach nešťastia. Tento údaj neskôr Egypt upravil.

Zatykač bol teraz vydaný na dvoch rušňovodičov jedného z havarovaných vlakov a na ich dvoch asistentov. Ďalej na dispečera železničnej dopravy v stanici Marágha a na troch ďalších pracovníkov. Vo vyhlásení to podľa AFP uviedla kancelária generálneho prokurátora.

Z Egypta prichádzajú správy o vlakových nešťastiach často. Pri tom najtragickejšom zhorelo vo vlaku v roku 2002 južne od Káhiry 370 ľudí. V roku 2019 jedna súprava narazila na káhirskej hlavnej stanici do zátarasu. O život vtedy prišlo vyše 20 ľudí a viac ako 40 sa zranilo. Pre túto nehodu odstúpil minister dopravy Hišám Arafát. Keď sa v roku 2018 zrazil osobný vlak s nákladným a o život prišlo 12 ľudí, uviedol prezident Abdal Fattáh Sísí, že Egypt potrebuje na modernizáciu železníc 250 miliárd egyptských libier (približne 13,5 miliardy eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet