Na hlavný obsah

V malej obci Želovce využívajú moderný systém, aby urýchlili testovanie

Inšpiráciu našli v bratislavskej Petržalke.

V malej obci Želovce využívajú moderný systém, aby urýchlili testovanie
Testovanie na koronavírus v obci Želovce. Foto: Obecný úrad Želovce

Niektoré samosprávy, ktoré si zriadili mobilné odberové miesta, hľadajú spôsoby, ako pravidelné testovania a proces registrácie a vyhodnotenia zmodernizovať a urýchliť. Patrí k nim aj obec Želovce v okrese Veľký Krtíš, kde testovanie pre miestnych, ale aj pre ľudí z okolitých obcí, pravidelne organizujú každú sobotu.

Starosta obce Štefan Rimaj sa s cieľom urýchliť testovanie spojil so starostom bratislavskej mestskej časti Petržalka Jánom Hrčkom. Výsledkom je, že celý proces od registrácie cez odber a vyhodnotenie testov im zjednodušil, urýchlil a skvalitnil softvér, ktorý vyvinuli na magistráte v Petržalke, a ktorý im bezplatne poskytli.

„Prinieslo to také výsledky, že ľudia nemusia v testovacích miestnostiach vôbec čakať, odchádzajú od nás do jednej minúty. Ide nám naozaj o ekológiu a snažíme sa aj vysvetľovať ľuďom, aby využívali možnosť získania výsledku testu a certifikátu formou SMS a nie v papierovej podobe, aby sme ušetrili papier, a tým trochu pomohli prírode,“ povedal starosta Želoviec pre Rádio Regina Stred.

Testovanie na koronavírus v obci Želovce.Foto: Obecný úrad Želovce
Foto: Obecný úrad Želovce

Využívanie softvéru si, samozrejme, vyžaduje počítač, ku ktorému sú pripojené ďalšie zariadenie ako čítačka občianskych preukazov či tlačiareň. Ak chce záujemca výsledok testu dostať formou SMS, pri registrácii uvedie aj telefónne číslo.

Samospráva v Želovciach myslela aj na tých ľudí, ktorí doma nemajú internet a na testovanie sa nedokážu objednať elektronicky.  „Zavolajú k nám na obecný úrad a ja som v pohotovosti, takže ich pokojne prihlásim. Nie je problém objednať ich v akomkoľvek čase,“ povedala Katarína Šimkovkinová z obecného úradu.

Testovanie na koronavírus v obci Želovce.Foto: Obecný úrad Želovce
Foto: Obecný úrad Želovce

K tomuto všetkému je však potrebný aj tím ľudí, ktorí sú ochotní voľné dni stráviť namiesto s rodinu v testovacej miestnosti. Príkladom je aj zástupkyňa starostu Žaneta Csudayová. „Robím v zdravotníctve, robím v nemocnici a vidím, že stav týchto ľudí sa za dvadsať minút zmení. Máte ich pri vedomí, všetko je v poriadku a za dvadsať minút už nevládzu dýchať,“ hovorí, prečo podľa nej testovanie má význam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny