Na hlavný obsah

V marcovom prieskume opäť vedie Hlas-SD, do parlamentu by sa dostalo sedem strán

Zo súčasnej koalície by bola najsilnejšia SaS.

V prípade, že by sa parlamentné voľby konali v marci 2021, vyhrala by ich strana Petra Pellegriniho Hlas-SD s podporou 24,9 % voličov. Nasledovala by ju koaličná strana SaS so ziskom 14,3 %. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií agentúry AKO, ktorý sa uskutočnil v čase od 8. do 12. marca na vzorke 1 000 respondentov.

Zastúpenie v Národnej rade (NR) SR by získalo sedem strán, tretí najväčší zisk by malo aktuálne koaličné hnutie OĽANO (13,1 %). Nasledovala by ho strana Smer-SD so ziskom 8,7 %. Progresívne Slovensko oproti februárovému prieskumu AKO mierne narástlo na 8 %, mierny nárast zaznamenalo aj hnutie Sme rodina, ktoré by narástlo na 5,9 %. Do parlamentných lavíc by zasadli aj poslanci za KDH, hnutie v prieskume zaznamenalo zisk 5,2 %.

Pred bránami parlamentu by zostala ĽSNS so ziskom 4,3 %. V prieskume niektorí respondenti spontánne vyjadrili podporu aj novovzniknutej strane Republika, ktorú založili odídenci z ĽSNS pod vedením europoslanca Milana Uhríka. Svoj názov strana zverejnila až deň po začiatku prieskumu, preto sa v ňom nevyskytla.

Súčasná koalícia by získala 62 kresiel, väčšinovú vládu by tak nezložila. Hlas-SD by v parlamente zastupovalo 47 poslancov, SaS 27, OĽANO by malo 24 poslancov, Smer-SD 16, Progresívne Slovensko 15, Sme rodina 11 a KDH 10.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko