Na hlavný obsah

V Nemecku protestovali proti opatreniam tisíce ľudí

Napádali políciu aj novinárov.

V Nemecku protestovali proti opatreniam tisíce ľudí
Demonštranti protestujú proti koronavírusovým opatreniam v Drážďanoch v sobotu 13. marca 2021. Foto: TASR/DPA

Tisíce ľudí po celom Nemecku vyšli v sobotu (13. 3.) do ulíc na protest proti obmedzeniam, ktoré úrady prijali s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu. V Drážďanoch sa pri protestoch zranilo 12 policajtov, v Stuttgarte protestujúci napadli pracovníkov médií, informovala v nedeľu (14. 3.) agentúra DPA.

Nemecký zväz novinárov (WE) násilnosti odsúdil. „To, že si ľudia vybíjajú frustráciu z koronakrízy násilnými útokmi na novinárov a policajtov, je neospravedlniteľné,“ uviedol v sobotu večer predseda WE Frank Überall.

V Drážďanoch sa kritici protipandemických opatrení zhromaždili napriek tomu, že úrady demonštráciu zakázali. Podľa polície sa len pri kongresovom centre zišlo viac ako 1 000 ľudí. Mnohí z nich nemali nasadené rúška a nedodržiavali odstupy.

V Stuttgarte sa na protest proti uzatváraniu škôl a podnikov a ďalším karanténnym opatreniam zhromaždili stovky demonštrantov. Po členoch tímu televízie SWR hodil jeden z demonštrantov bližšie neurčený predmet.

Terčom slovných útokov sa stali aj novinári, ktorí si postavili stany pred miestnym parlamentom a pripravovali sa na pokrývanie krajinských volieb. Tie sa v nedeľu konajú v Bádensku-Württembersku, ktorého je Stuttgart metropolou, a tiež v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Demonštranti reportérov označovali okrem iného za klamárov.

Demonštrácie v Mníchove polícia rozohnala, pretože neboli splnené vopred stanovené podmienky a bol prekročený povolený počet účastníkov. V Düsseldorfe sa na proteste zišlo okolo 2 000 ľudí, v Berlíne polícia napočítala až 1 000 demonštrantov a stovky ďalších bolo vidieť v Kieli, Hannoveri, Erfurte, Cottbuse (Cottbus) či Postupime.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet