Na hlavný obsah

V utečeneckom tábore v Sýrii prišiel o život zamestnanec Lekárov bez hraníc

V tábore Al-Hol žije viac ako 60 000 ľudí.

V utečeneckom tábore v Sýrii prišiel o život zamestnanec Lekárov bez hraníc
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Zamestnanec humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) prišiel o život minulý týždeň za nejasných okolností v utečeneckom tábore al-Hol na severovýchode Sýrie. V utorok to oznámili predstavitelia MSF, informovala agentúra DPA. 

Zamestnanec MSF bol zabitý v stredu skoro ráno vo svojom stane v tábore, kde býval. „Snažíme sa lepšie pochopiť situáciu a okolnosti okolo jeho smrti,“ uviedol hovorca MSF Will Turner.  

Len o tri dni neskôr utrpeli zranenia traja zamestnanci MSF pri požiari, ktorý vypukol počas svadby. Nešťastná nehoda si vyžiadala životy siedmich ľudí vrátane štvorročnej dcéry jedného z pracovníkov.

Lekári bez hraníc uviedli, že ich tieto incidenty šokovali a zarmútili a vyjadrili „hlboké obavy“ o bezpečnosť obyvateľov tábora. Bezpečnostná situácia sa v sýrskom utečeneckom tábore tento rok podľa MSF zhoršila. Od januára bolo pomocou zbraní či v dôsledku nehôd usmrtených viac ako 30 ľudí.

Organizácia vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby prevzalo zodpovednosť a našlo riešenie pre obyvateľov tábora. Lekárske a hygienické služby, ktoré MSF v tábore poskytuje, boli dočasne pozastavené.  

Al-Hol je podľa OSN najväčší utečenecký tábor v Sýrii, žije v ňom viac ako 60 000 ľudí. Viac ako 80 % jeho obyvateľov tvoria ženy a deti. V súčasnosti tam žijú aj tisíce podporovateľov teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Humanitárne organizácie sa dlhodobo sťažujú na neľudské podmienky v tomto preplnenom tábore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet