Na hlavný obsah

Vakcína od Pfizeru je účinná aj u detí od 12 do 15 rokov

Ukazujú to predbežné dáta z klinických testov.

Vakcína od Pfizeru je účinná aj u detí od 12 do 15 rokov
Na snímke očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Farmaceutická spoločnosť Pfizer oznámila, že jej vakcína proti ochoreniu COVID-19 sa v klinických testoch ukázala ako bezpečná a vysoko účinná u detí vo veku 12 až 15 rokov. Závery vychádzajú z predbežných údajov o testovaní. Podľa agentúry AP je pravdepodobný scenár začiatku očkovania v danej vekovej skupine v závere tohto leta.

Pfizer, ktorý látku vyvinul v spolupráci s firmou BioNTech, oznámil povzbudzujúcu správu po tretej fáze klinických testov. Zúčastnilo sa na nich 2 260 adolescentov, z ktorých vakcínu dostala polovica. U očkovaných jedincov bolo možné pozorovať silnú reakciu imunitného systému mesiac po druhej dávke. Koronavírusom sa nenakazil nikto z nich, zatiaľ čo v kontrolnej skupine bolo 18 prípadov choroby.

Deti podľa Pfizeru pociťovali podobné vedľajšie účinky ako očkovaní ľudia v kategórii 16 až 25 rokov. Išlo najmä o svalové bolesti, zimnicu a únavu, obzvlášť po druhej dávke. Zdravotný stav účastníkov testu bude farmaceutická spoločnosť naďalej monitorovať.

AP podotýka, že klinická štúdia bola relatívne malá a že detailné výsledky zatiaľ neboli publikované. Pfizer hovorí o stopercentnej účinnosti svojej vakcíny, príliš veľa podrobností o jej vplyve na imunitný systém detí ale zatiaľ neposkytol.

Vakcína sa v súčasnosti v Spojených štátoch môže podávať ľuďom od 16 rokov. Americká firma spoločne so svojím nemeckým partnerom BioNTech plánuje v horizonte niekoľkých týždňov požiadať úrady v USA aj Európskej únii o schválenie núdzového použitia prípravku od hranice 12 rokov. Výkonný riaditeľ Pfizeru Albert Bourla vo vyhlásení vyjadril nádej, že očkovanie ľudí vo veku 12 až 15 rokov v USA SA začne „pred začiatkom budúceho školského roka.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet