Na hlavný obsah

Vakcína Sputnik Light má za sebou klinické testy. Putin sa nechá zaočkovať

Záujem o Sputnik V rastie, tvrdí prezident.

Vakcína Sputnik Light má za sebou klinické testy. Putin sa nechá zaočkovať
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Rusko úplne dokončilo klinické testy proticovidovej očkovacej látky Sputnik Light, ktorá je jednodávková (podobne ako vakcína od Johnson & Johnson, pozn.), uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Michaila Muraška. Prezident Vladimir Putin podľa ruských médií oznámil, že v utorok (23. 3.) sa nechá zaočkovať proti covidu-19. Šéf Kremľa podľa denníka Kommersant nespresnil, akú vakcínu dostane.

To neoznámil ani prezidentov hovorca Dmitrij Peskov. Dodal však, že pôjde o ruský preparát. Nechá sa zaočkovať jednou z troch tuzemských vakcín. Všetky sú spoľahlivé a dobré,“ povedal podľa agentúry Interfax.

Putin počas porady o výrobe očkovacích látok zdôraznil, že dobrovoľné očkovanie minimálne jednou dávkou už postúpilo 6,3 milióna Rusov, z nich 4,3 milióna dostalo obe dávky. Upozornil, že na rýchlosti vakcinácie závisí rýchlosť rušenia reštriktívnych opatrení. Ruské preparáty sú podľa hlavy štátu úplne spoľahlivé a bezpečné, čo je nepochybne úspech ruskej vedy.

Šéf Ruského fondu priamych investícií (RFPI) Kirill Dmitrijev pred časom uviedol, že Sputnik Light sa môže stať „efektívnym dočasným riešením pre mnohé krajiny, ktoré sú na vrchole covidovej epidémie a snažia sa zachrániť životy čo najvyššieho počtu ľudí“. Výroba tejto vakcíny je jednoduchšia a je určená prioritne na export. Jej účinnosť sa pohybuje na úrovni 73 – 85 %.

Nedeľné (21. 3.) vyhlásenie Thierryho Bretona z Európskej komisie (EK), že Európska únia nepotrebuje ruskú vakcínu Sputnik V, označil Putin za zvláštne praktiky. Rusko podľa neho „nikomu nič nevnucuje“, a tak vzniká otázka, či takéto vyhlásenie slúži záujmom nejakých farmaceutických firiem alebo občanov európskych krajín. „A takí ľudia sa nás ešte pokúšajú poučovať, dokonca proti nám zavádzajú sankcie,“ poznamenal Putin.

Záujem o Sputnik V napriek pokusom o diskreditáciu v zahraničí podľa ruského prezidenta rastie, o čom svedčí schválenie tejto vakcíny v 55 krajinách a dohody so zahraničnými výrobcami na výrobu 700 miliónov dávok ročne. Na sklade ju má od 1. marca aj Slovensko, ktoré ju v predošlých týždňoch testovalo na myšiach a morčatách. Do konca júna by mali prísť do krajiny dva milióny dávok tejto očkovacej látky.

Zástupcovia Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktorá tento mesiac začala vyhodnocovať vakcínu Sputnik V, navštívi Rusko 10. apríla, oznámil ruský minister zdravotníctva Muraško. Vakcína Sputnik Light je podľa ministra pripravená na schválenie.

Ruskí vedci, ktorí vyvinuli druhú ruskú vakcínu EpiVacCorona, v pondelok (22. 3.) podľa Reuters uistili, že táto látka je účinná proti všetkým variantom koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet