Na hlavný obsah

Vakcíny od AstraZenecy meškajú, Taliansko jej preto zablokovalo vývoz do Austrálie

Vakcíny určené na export ostali v Taliansku.

Vakcíny od AstraZenecy meškajú, Taliansko jej preto zablokovalo vývoz do Austrálie
Na snímke prázdne ampulky vakcíny AstraZenecy. Foto: SITA/AP

Taliansko zablokovalo vývoz 250 000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy AstraZeneca do Austrálie. Je to prvýkrát, čo niektorý zo štátov Európskej únie využil nové pravidlá, podľa ktorých možno obmedziť export vakcín od výrobcov, ktorí nedodržiavajú zmluvy. Informovala o tom agentúra DPA.

Britsko-švédsky výrobca AstraZeneca je s Európskou úniou v spore, keďže mešká s dodávkami nakúpených dávok vakcíny. Firmy sa preto týkajú nové pravidlá, ktoré nastavila Európska komisia a ktoré umožňujú vývoz vakcín za takýchto okolností v krajnom prípade zablokovať. Taliansko o tomto kroku informovalo Brusel koncom minulého týždňa, uviedol denník Financial Times.

Firma AstraZeneca žiadala povolenie talianskej vlády na to, aby mohla vyviezť vakcíny vyrobené v Taliansku, konkrétne vo fabrike v Anagni neďaleko Ríma. To však napokon nedostala a Európska komisia taliansku vládu v jej rozhodnutí podporila, napísala agentúra Reuters.

Európska únia sa možnosti zakázať vývoz vakcín vyrobených na území bloku bráni proti nedodržiavaniu zmluvných podmienok jednotlivými výrobcami. Najvyostrenejší spor dvadsaťsedmička vedie práve so spoločnosťou AstraZeneca, ktorej vakcínu schválila Európska lieková agentúra (EMA) na použitie v januári. Firma potom ale informovala o tom, že nebude schopná dodať krajinám únie toľko vakcín, koľko by podľa zmluvy mala. Svoje záväzky nedodrží v prvom štvrťroku a pravdepodobne ani v druhom. Koncom februára vyšlo najavo, že v druhom štvrťroku firma do EÚ dodá len 90 miliónov dávok, sľúbila pritom dvojnásobok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet