Na hlavný obsah

Často plakala, že to nedokáže. Vlhová po historickom úspechu nespúšťa trofej z očí

Namiesto obhajoby sa zameria na olympiádu.

Často plakala, že to nedokáže. Vlhová po historickom úspechu nespúšťa trofej z očí
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová, víťazka veľkého krištáľového glóbusu v zjazdovom lyžovaní za sezónu 2020/2021 s trofejou. Foto: TASR

Na Slovensko prvýkrát v histórii zavítal veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári v alpskom lyžovaní za sezónu 2020/2021. Vybojovala a priniesla ho Petra Vlhová, ktorú po historickom triumfe mrzelo, že pre pandémiu koronavírusu nemôže úspech osláviť s fanúšikmi.

Ak by mala tú moc stretnúť sa naživo so svojimi priaznivcami, urobila by to hneď po príchode na Slovensko. Jej najúspešnejšia, ale zároveň najnáročnejšia sezóna v kariére zakončená ziskom veľkého glóbusu sa vinou celosvetovej pandémie odohrávala pred prázdnymi tribúnami, ale o to väčšmi na diaľku cítila podporu celého Slovenska.

Na snímke vľavo slovenská lyžiarka Petra Vlhová, víťazka veľkého krištáľového glóbusu v zjazdovom lyžovaní za sezónu 2020/2021, vpravo jej brat Boris Vlha. FOTO: TASR

Glóbus si stráži ako oko v hlave

„Momentálne je zlá doba, ale v sobotu bola jedna z prvých mojich myšlienok, že sa chcem tešiť doma s celým Slovenskom. Na také stretnutie by prišlo asi veľmi veľa ľudí. Užila by som si to oveľa viac, ale aj tak sa teším, že v tejto ťažkej dobe môžem ľuďom rozdávať radosť a vyčariť im úsmev na tvári. Najradšej by som povedala: ‚Poďme sa všetci zajtra stretnúť a oslavovať spolu, ale neviem to takto teraz sľúbiť‘,“ uviedla v utorok (23. 3.) Petra Vlhová.

Vlhová od momentu prevzatia nespúšťa sedemkilogramovú trofej z dohľadu. Kráľovná svahov si uvedomuje, čo všetko musela podstúpiť, aby sa zapísala do histórie zjazdového lyžovania. „Hneď po posledných pretekoch v Lenzerheide sme išli domov autom a glóbus som mala pri sebe. Potom som však priateľovi Miškovi vravela, že sa bojím, aby sa mu niečo nebodaj nestalo. Keď sme autom zastali, dali som ho znovu do kufríka. Nie, nespala som s glóbusom, ale opatrujem si ho a pozerám sa naň, ako to len ide. V hlave mi vtedy prebleskne celá sezóna, všetky tie emócie – šťastie, radosť, smútok, hnev aj bezradnosť. Je v ňom ukrytá náročná sezóna,“ podotkla Vlhová.

Obhajoba? Nie, priority sa menia

Dlhodobé úsilie zavŕšila rodáčka z Liptovského Mikuláša jedinečným ročníkom SP, v ktorom na ceste za veľkým glóbusom absolvovala všetkých 31 pretekov. „Sezóna bola naozaj dlhá, začiatok bol úžasný, no športovec nikdy nemôže byť stále na vrchole. Prídu aj pády, mám okolo seba skvelý tím, najmä tréner Livio Magoni má skúsenosti, aké je bojovať o celkové víťazstvo. Keď som prežívala ťažké dni, povedal mi, že aj keď nebudem jazdiť dobre, mám bojovať do konca a zbierať čo i len po bode, nevynechávať žiadne súťaže. Nikto z nášho tímu, ani ja som si nepredstavovala, že to bude také náročné. Veľakrát som plakala, že to nedokážem. Som však bojovník, bojovala som do konca a tu je výsledok. Držali sme celý tím pokope,“ zdôraznila Slovenka.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová, víťazka FIS veľkého krištáľového glóbusu v zjazdovom lyžovaní. FOTO: TASR

V tíme nastanú určité zmeny, ale podľa jeho šéfa Igora Vlhu budú iba „kozmetické“. Talian Magoni má ako hlavný tréner platnú zmluvu ešte na rok. Čo sa však v nasledujúcej zime rozhodne zmení, bude hlavný cieľ. Vlhová sa nezameria na obhajobu veľkého glóbusu, priority nasmeruje na zimné olympijské hry v Pekingu: „Musím poľaviť, lebo keby som mala ísť opäť takúto sezónu, už je tam tenká hranica. Obetovala som môj osobný život, mala som v očiach jediný cieľ, trénovala som najviac, ako som mohla. Možno raz sa ešte o veľký glóbus pokúsim, ale teraz je priskoro o tom hovoriť. Určite nepôjdem celý program, sústredím sa na technické disciplíny, možno nejaký superobrovský slalom, možno aj zjazd. Určite ďalšia sezóna nebude ako táto.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport