Na hlavný obsah

Verejný defibrilátor v Sebechleboch môže zachraňovať životy

Prístroj je plne automatický, použiť ho môže prakticky ktokoľvek.

Verejný defibrilátor v Sebechleboch môže zachraňovať životy
Obecný defibrilátor na stene Obecného úradu v obci Sebechleby. Foto: Martin Schvarc

Obec Sebechleby chce byť pripravená pre prípad, že by niekto z jej obyvateľov potreboval pomôcť pri podozrení na srdcovú zástavu. Myšlienku obyvateľov premenil starosta Mratin Schvarz na realitu a zaobstaral verejný defibrilátor, ktorý nainštaloval na stenu obecného úradu.

„Tá myšlienka nevznikla v mojej hlave. Bol to podnet od niekoľkých obyvateľov a na základe toho, že sa mi to zdalo ako veľmi dobrá myšlienka, tak sme sa snažili pretaviť ju do skutočného stavu,“ povedal starosta pre vysielanie Rádia Regina Stred.

Obecný defibrilátor by mal byť k dispozícii všetkým obyvateľom, preto ho umiestnili na stenu obecného úradu, kde je dobre viditeľný aj vďaka podsvieteniu. „Snažili sme sa nájsť miesto, aby bol dostupný pre každého čo najrýchlejšie v prípade, že by ho potreboval použiť,“ dodal Schvarz.

Prístroj je registrovaný aj v operačnom stredisku záchrannej zdravotnej služby. Vďaka tomu, že je plne automatický, dokáže vyhodnotiť zdravotný stav človeka a zároveň vydáva zvukové pokyny k jednotlivým úkonom. Má aj obrazovku, ktorá užívateľovi ukazuje, ako postupovať, kam nalepiť elektródy a podobne. „Zariadenie nepustí elektrický výboj v prípade, že ho osoba nepotrebuje,“ vysvetlil starosta.

Prístroj pred zneužitím chráni alarm a obec ho monitoruje aj kamerovým systémom. Snaží sa tiež vybudovať aj sieť takzvaných „obecných záchranárov“. Časť obyvateľstva chcú vyškoliť v prvej pomoci. „Vzniknú v podstate také dve hierarchie viac a menej vyškolených. Tých vyškolenejších bude trochu menej, ale bude ich dostatok na veľkosť našej obce. Tí by mohli prístroj obsluhovať kvázi profesionálne,“ uzavrel starosta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny