Na hlavný obsah

Vesmírna loď Starship prvýkrát úspešne pristála. Následne explodovala

Slúžiť má na lety na Mars.

Vesmírna loď Starship prvýkrát úspešne pristála. Následne explodovala
Na snímke let vesmírnej lode Starship SN10. Foto: SITA/SpaceX

Prototyp vesmírnej lode Starship SN10 americkej spoločnosti SpaceX v stredu (3. 3.) po skúšobnom lete úspešne pristál, po pristátí však explodoval.

Prototyp lode, ktorá má letieť na Mars, dosiahol po štarte výšku 10 kilometrov, kým začala opäť klesať. Potom sa obrátila do zvislej polohy a dosadela presne na určenom mieste. Let trval šesť minút a 30 sekúnd.

V dolnej časti rakety boli však už v tom čase vidieť plamene, ktoré krátko potom spôsobili obrovský výbuch. Presné príčiny havárie spoločnosť nezverejnila.

Išlo o tretí takýto test, no po prvý raz sa rakete podarilo pristáť. Predchádzajúce dva prototypy lode Starship, ktoré spoločnosť SpaceX testovala v decembri a vo februári, explodovali už pri dosadnutí na zemský povrch.

Starship je vrchný stupeň kozmickej lode, ktorá má absolvovať lety na Mesiac a Mars. Do vesmíru ju má vyniesť nosná raketa Super Heavy, ktorá sa v kozme od lode Starship odpojí a vráti späť na Zem. Celková výška lode Starship a nosnej rakety Super Heavy bude 120 metrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet