Na hlavný obsah

Viacero štátov USA žaluje Bidenovu administratívu pre zrušenie dostavby ropovodu Keystone

Biely dom vec nateraz nekomentoval.

Viacero štátov USA žaluje Bidenovu administratívu pre zrušenie dostavby ropovodu Keystone
Na snímke súčasť ropovodu Keystone v Kanade. Foto: SITA/AP

Texas a 17 ďalších amerických štátov podalo žalobu na administratívu prezidenta Joea Bidena pre jej rozhodnutie zastaviť dostavbu ropovodu Keystone ležiaceho medzi Kanadou a USA. Stredajšie (17. 3.) vyhlásenie texaského generálneho prokurátora Kena Paxtona citovala vo štvrtok 18. marca agentúra Reuters.

V texte žaloby sa uvádza, že Biden nemá právomoc meniť energetickú politiku Spojených štátov schválenú americkým Kongresom. Rozhodnutie výkonnej moci podľa žaloby tiež „zasahuje aj do schopností štátov spravovať a ovládať územie v rámci svojich vlastných hraníc“.

Rozhodnutie zastaviť dostavbu tohto ropovodu, ktorý denne prepraví z kanadskej provincie Alberta do amerického štátu Nebraska 830 000 barelov ropy, bolo súčasťou celej rady výkonných nariadení Bidenovej administratívy zameraných na boj proti klimatickým zmenám.

Šéf energetického výboru amerického Senátu Joe Manchin minulý mesiac vyzval Bidena, aby toto rozhodnutie odvolal, pričom uviedol, že projekt poskytuje množstvo pracovných miest a je bezpečnejší ako preprava ropy nákladnými vozidlami či vlakmi. Biely dom na žiadosti o vyjadrenie v stredu večer bezprostredne neodpovedal, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet