Na hlavný obsah

Vládna koalícia prišla o ďalšieho poslanca

Tomáš Valášek sa ju rozhodol opustiť pre nákup neregistrovaného Sputnika V.

Vládna koalícia prišla o ďalšieho poslanca
Poslanec NR SR Tomáš Valášek (Za ľudí) pri skladaní poslaneckého sľubu. Foto: TASR

Po Miroslavovi Kollárovi opúšťa vládnu koalíciu aj ďalší poslanec zo strany Za ľudí. Tomáš Valášek sa tak rozhodol po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) nakúpil ruskú vakcínu Sputnik V. „Nie v mojom mene,“ napísal na sociálnej sieti. Zároveň sa vzdá postu predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti. Oznámil to na svojom facebookovom profile.

Už dlhšie avizujem, že mám zásadný problém so spôsobom, akým bojujeme s pandémiou. Ľudia umierajú a strácajú dôveru, že vláda vie, čo robí, a že ich vie vyviesť z tejto krízy. Preto som otvorene povedal, že minister zdravotníctva by mal odísť a jeho miesto by mal prebrať profesionál. Lebo pre normálnu vládu by malo byť neprijateľné, že rok od začiatku pandémie minister nemá poriadne rozchodené tak základné veci ako trasovanie nakazených,“ uviedol.

Nepáči sa mu, že namiesto vyvedenia zodpovednosti a nápravy sa premiér uprel na zháňanie neoverenej ruskej vakcíny. Označil to za krok, ktorý popri riziku podkopania dôvery občanov v proces očkovania predstavuje aj pľuvanec európskym partnerom. „Veď Igor Matovič nie je jediný, komu napadlo vykryť nedostatky vakcín Sputnikom. Ale normálne krajiny ako Nemecko či Rakúsko sa z úcty k zdraviu vlastných občanov a spoločnej európskej dohode rozhodli neurobiť tak bez súhlasu Európskej liekovej agentúry. Nie preto, že si myslia, že vakcína je alebo nie je bezpečná – ale preto, lebo my dnes nevieme, či je. Iba Maďarsko, a teraz aj Slovensko, vstúpili do tejto siene hanby,“ podčiarkol Valášek.

Dodal, že Matoviča zastaviť nemôžem, ale vie mu zabrániť konať v jeho mene, z tohto dôvodu odchádza z koalície. „A idem všetkými silami pomáhať budovať zodpovednú, odbornú a európsku alternatívu tejto vláde, ktorá zabudla na hodnoty, pre ktoré ju ľudia zvolili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko