Na hlavný obsah

Štát by mal odškodniť príbuzných zdravotníkov, ktorí podľahli covidu-19

Pôjde o sumu takmer 60 000 eur.

Štát by mal odškodniť príbuzných zdravotníkov, ktorí podľahli covidu-19
Na snímke zdravotnícky personál. Foto: TASR

Príbuzní zdravotníckych pracovníkov, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 po nakazení sa v práci, by mali dostať od štátu odškodné vo výške 58 712,30 eura. Vláda na svojom stredajšom (17. 3.) zasadnutí odobrila návrh zákona, ktorým sa v súvislosti s druhou vlnou pandémie koronavírusu menia a doplňujú niektoré zákony z oblasti zdravotníctva. Návrh predložilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Na jednorazové odškodnenie by mali mať nárok manželka či manžel a deti zdravotníckeho pracovníka, ktorý zomrel, prípadne jeho rodičia. Takéto odškodnenie pozostalých by malo slúžiť na preklenutie nepriaznivej finančnej situácie najbližšej rodiny, ktorá je spôsobená stratou príjmu zomretého.

Opatrenia sa okrem iného týkajú aj kúpeľnej starostlivosti pre pacientov s postcovidovým syndrómom. Tá bude preplácaná z verejného zdravotného poistenia. „Pôjde o tých, ktorí mali stredne ťažký alebo ťažký priebeh. Primárne tých, boli na JIS alebo pľúcnej ventilácii a majú pretrvávajúce symptómy. Určite nie pre mierne stavy,“ priblížil štátny tajomník na ministerstve zdravotníctva Peter Stachura.

Ďalšie opatrenia sa týkajú očkovania osôb, ktoré nemajú verejné zdravotné poistenie. Kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament balíkom opatrení zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní. Viac tu a tu.

Vláda tiež schválila to, že zodpovednosť pri očkovaní ruskou vakcínou Sputnik V nebude mať lekár, ale štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika