Na hlavný obsah

Vláda prerušila rokovanie o štátnej karanténe, potrebuje ju dopracovať

K jej zavedeniu chýbajú dáta, napríklad aj o počte Slovákov v zahraničí.

Vláda prerušila rokovanie o štátnej karanténe, potrebuje ju dopracovať
Polícia od stredy (3. 3.) posilnila a zintenzívnila kontroly na hraniciach s Maďarskom, Rakúskom, Českom aj Poľskou republikou. Pri kontrolách vypomáhajú  aj vojaci. Foto: TASR

Rokovanie vlády v piatok (12. 3.) sa skončilo bez toho, aby vláda schválila zavedenie povinnej štátnej karantény. Potrebuje ju dopracovať. Jej zavedenie pritom odporúčalo konzílium odborníkov ešte pred dvoma týždňami po niekoľkodňových rokovaniach s predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽANO). Štátna karanténa by zabrániť šíreniu juhoafrickej mutácie koronavírusu, ktorá sa zatiaľ potvrdila len u ľudí, ktorí ju na Slovensko priviezli z exotických dovoleniek.

Aktuálne neschválenie karantény malo praktické dôvody, nie politické, uviedol po rokovaní vlády minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS). „V tejto chvíli okamžite zasadne pracovný tím, ktorí musí vyriešiť predovšetkým praktické a právne otázky, ktoré z toho vyplývajú,“ povedal. V pracovnej skupine budú zástupcovia ministerstva vnútra, dopravy, spravodlivosti a zdravotníctva.

Vláda sa chce vyhnúť blamáži

Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) dodal, že k zavedeniu povinnej štátnej karantény chýba ešte stále množstvo dát. Nie je ani jasné, ako by na hraniciach identifikovali cestujúcich, ktorí majú do karantény nastúpiť. Povinná by totiž mala byť iba pre osoby prichádzajúce z rizikových krajín, ktoré určí hlavný hygienik.

„Myslím si, že je všeobecná zhoda na tom, že treba prijať opatrenia proti zavlečeniu juhoafrickej mutácie. Rovnako dôležité je priniesť efektívne opatrenie. Nechceme ďalšiu blamáž, ktorá by spôsobila to, že by toto opatrenie bolo nevykonateľné,“ podotkol. Vláde chýbajú aj dáta o tom, koľko Slovákov je aktuálne v zahraničí, a tak nevie, aké ubytovacie kapacity treba v prípade zavedenia karantény pripraviť. „Uvidíme, či vôbec vieme priniesť takú štátnu karanténu, ktorá bude efektívna a vykonateľná. Takisto ešte nemáme zodpovedané otázky, či by mala byť platená, alebo neplatená,“ doplnil. V prípade schválenia tohto opatrenia bude podľa neho k dispozícii dostatok času na jeho realizáciu.

V podobnom duchu sa vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), ktorý materiál predkladal na vládu. „To sú veci, ktoré sa nedajú spustiť len tak, je potrebné vyriešiť veľa legislatívnych i technických problémov,“ povedal s tým, že za týmto rozhodnutím netreba hľadať nič iné.

Atmosféra na rokovaní vlády už bola aj lepšia

Minister dopravy poznamenal, že z rokovania boli odložené dva jeho návrhy, ktoré sa týkali odškodnenia prevádzkovateľov cestnej dopravy za straty spôsobené koronakrízou. „Boli sme požiadaní, aby sme z rokovania odložili body, ktoré majú priamy vplyv na štátny rozpočet,“ povedal Doležal. Dodal, že táto požiadavka prišla zo strany predsedu vlády. Minister verí, že sa o nich bude rokovať najneskôr v stredu (17. 3.) počas riadneho rokovania vlády, aby o nich parlament mohol hlasovať ešte na marcovej schôdzi.

Koaličnú krízu ako takú členovia vlády na spoločnom zasadaní nepreberali. Doležal poznamenal, že „atmosféra na rokovaní vlády už bola aj lepšia“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko