Na hlavný obsah

Vláda sa bude zaoberať núdzovým stavom. Naď odporučil ľuďom, aby ostali doma

Počas sviatkov by podľa neho nemali cestovať.

Vláda sa bude zaoberať núdzovým stavom. Naď odporučil ľuďom, aby ostali doma
Na snímke minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Na stredajšom (31. 3.) rokovaní sa bude dosluhujúca vláda SR zaoberať núdzovým stavom a zrejme aj prerokovávať závery pandemickej komisie. Potvrdil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Vláda, ktorá je v demisii, totiž vypustila z programu rokovania celý pôvodný program. Nová vláda by mohla byť vymenovaná vo štvrtok (1. 4.) doobeda. „Preto sme tie štandardné body dnes vypustili,“ vysvetlil Naď.

Vyjadril sa aj k očakávanému verdiktu Ústavného súdu (ÚS) v súvislosti s núdzovým stavom. O tom, či je v súlade s ústavou, by mal súd rozhodnúť práve v stredu, prípadne vo štvrtok. Naď sa neobáva toho, že by bol protiústavný. „Pretože logika veci hovorí, že núdzový stav je nevyhnutný. Vidno to aj v okolitých krajinách a prakticky v celej Európskej únii. Nechajme to na ÚS. Možno nám dá nejaké usmernenia smerom k podobným situáciám v budúcnosti,“ povedal.

Pre núdzový stav sa na ÚS obrátila aj Generálna prokuratúra (GP) SR. Jej šéf Maroš Žilinka tvrdí napríklad, že keďže sa nemôže cestovať medzi okresmi, odopiera sa ľuďom právo vlastníctva či užívania svojho majetku, ak majú dom či chatu v inom okrese. Podľa ministra tieto veci riešilo pri núdzovom stave ministerstvo spravodlivosti. „Mimoriadne situácie vyžadujú mimoriadne kroky. Ak to tak funguje v krajinách, ktoré majú podobnú situáciu a zníženie mobility či zákaz vycestovania zaberajú, nemali by sme z toho urobiť výučbu právnych techník. Dôležité sú ľudské životy. Núdzový stav je jeden z najdôležitejších aspektov vyrovnávania sa s covidom-19 na Slovensku,“ odpovedal Naď na otázku RTVS.

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí) k stanovisku GP SR uviedla, že rezort spravodlivosti k tomu posielal vyjadrenie s tým, že časť pripomienok prokuratúry bola viac politického ako právneho charakteru. „Rozhodnutie Ústavného súdu budeme plne rešpektovať,“ dodala ministerka investícií dočasne poverená vedením rezortu spravodlivosti.

Naď zároveň odporučil ľuďom, aby počas veľkonočných sviatkov ostali doma a nikde necestovali. Krajina je podľa neho blízko k tomu, aby sa v súvislosti so zlepšujúcou sa pandemickou situáciou začali uvoľňovať opatrenia a otvárať prevádzky. Doplnil, že pri zabezpečení poriadku a monitoringu dodržiavania pravidiel ostáva v nasadení stále približne 3 000 vojakov a ich počet by sa dal v prípade potreby zvýšiť.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) k tejto téme dodal, že polícia bude kontrolovať dodržovanie opatrení a bude „robiť zvýšený výkon“. „Zameriame sa na štátne hranice, ale aj tie medzi okresmi,“ konkretizoval. Vláda bude podľa neho rokovať aj o spresneniach v uznesení v súvislosti s Veľkou nocou a jedno z nich sa bude týkať platnosti testov.

Vyjadril sa aj k otázke možného ovárania kostolov počas sviatkov. To je ale podľa neho na designovanom premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). „Ak túto otázku otvorí, budeme o tom hovoriť. Ja som za to, aby sme ešte vydržali,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko