Na hlavný obsah

Vladimír Pčolinský sa vzdal funkcie šéfa SIS

Po výsluchu na súde to uviedla jeho obhajkyňa.

Vladimír Pčolinský sa vzdal funkcie šéfa SIS
Na snímke bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský. Foto: TASR

Obvinený riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský sa vzdal svojej funkcie. Uviedla to jeho advokátka Eva Mišíková po ukončení výsluchu na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, kde sa rozhoduje o jeho väzobnom stíhaní.

Pčolinský podľa Mišíkovej nebude vzhľadom na vzniknutú situáciu zastávať žiadne funkcie ako verejný činiteľ. Uviedla, že žiadosť o vzdaní sa funkcie mal v nedeľu (14. 3.) doručiť aj prezidentke Zuzane Čaputovej a vláde SR. Na otázku, prečo sa Pčolinský vzdal funkcie riaditeľa SIS, odpovedala, že si zjavne premyslel, či vôbec má zmysel v takýchto pomeroch vykonávať túto funkciu

Či bude Pčolinský vzatý do väzby oznámi ŠTS v nedeľu po 18.00 h. Pred pojednávaním na súde uviedla, že na väzbu nevidí dôvod. „Návrh na vzatie do väzby mi bol doručený v sobotu (13.3.) niekedy pred 21.00 hodinou večer. Už som nemala možnosť uskutočniť právnu poradu s klientom. Idem tam s tým, aby bol môj klient prepustený. Je tam návrh na kolúzny dôvod väzby. Vzhľadom na osoby, ktoré vypovedajú, tak jednoducho nie je tu ten dôvod väzby. Len musím s klientom hovoriť,“ povedala Mišíková krátko pred vstupom do budovy ŠTS.

Mišíková naďalej namieta kolúznu väzbu, ako aj dôvodnosť vznesenia obvinenia voči Pčolinskému. Zároveň potvrdila, že zatiaľ nebol zbavený mlčanlivosti. Ako ozrejmila, na nedeľňajšom konaní na ŠTS prebehli prednesy prokurátora a obhajoby v zastúpení klienta. Prokuratúra podľa jej slov predložila ako dôkazy iba výpovede exnámestníka Borisa Beňu a bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, Pčolinský sa zasa vyjadril ku všetkým skutočnostiam a na svoju obhajobu uviedol, prečo sa daného skutku nemohol dopustiť..

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal návrh na vzatie do väzby Pčolinského z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti a z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov na ŠTS v sobotu 13. marca. Podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby obvineného od vyšetrovateľa bol prokurátorovi ÚŠP doručený v piatok (12.3.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko