Na hlavný obsah

Vlastné vakcíny, neukončené klinické testy. Kuba očkuje svojským spôsobom

Krajina vyvíja viacero preparátov.

Vlastné vakcíny, neukončené klinické testy. Kuba očkuje svojským spôsobom
Vedkyňa pracuje na vývoji experimentálnej vakcíny Abdala. Foto: TASR/AP

Kuba začala v pondelok (29. 3.) očkovať desaťtisíce zdravotníckych pracovníkov svojou druhou vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Látkou Abdala sa očkuje napriek tomu, že jej klinické skúšky ešte nie sú ukončené – sú v tretej fáze.

Ako informovala agentúra AFP, Kuba začala minulý týždeň 150 000 pracovníkom zdravotníctva podávať vakcínu Soberana 2, ktorá je tiež v tretej fáze klinických štúdií. Okrem toho sa na Kube pracuje na dvoch ďalších očkovacích látkach (Mambisa a Soberana 1), ktorých klinické skúšky sú v prvej a druhej fáze.

Do testovania vakcíny Soberana 2 sa zapojili Kubánci vo veku od 19 do 80 rokov, u ktorých je vysoké riziko nákazy. Touto vakcínou by mali zaočkovať aj kubánskych športovcov, ktorí sa zúčastnia na letných olympijských hrách v Tokiu.

Obe vakcíny (Abdala i Soberana 2) by mali byť dokončené v máji. Kubánska vláda plánuje spustiť svoj štátny očkovací program v júni, pričom dúfa, že vyvinie a vyrobí prvú úradmi povolenú vakcínu v Latinskej Amerike. Tamojšia farmaceutická spoločnosť BioCubaFarma dokonca plánuje od apríla uskutočniť klinické skúšky na deťoch od piatich rokov.

Kuba bola od 80. rokov nútená vyvíjať svoje vlastné vakcíny – dôvodom boli sankcie Spojených štátov, ktoré na tento ostrov uvalili v roku 1962. Až osem z 11 vakcín v rámci jej imunizačného programu sa vyrába na Kube.

Pokiaľ ide o pandémiu koronavírusu, Kubu s 11,2 miliónmi obyvateľov zasiahla len obmedzene – zaznamenali tam 73 000 prípadov nákazy a 417 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet