Na hlavný obsah

Vlhová dosiahla športovú nesmrteľnosť. Má veľký krištáľový glóbus

Malý glóbus za slalom napokon nezískala.

Vlhová dosiahla športovú nesmrteľnosť. Má veľký krištáľový glóbus
Radosť slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej. Foto: TASR/AP

Petra Vlhová dosiahla v sobotu (20. 3.) jeden z najväčších úspechov v histórii slovenského športu. Reprezentantka SR ovládla celkové poradie Svetového pohára v alpskom lyžovaní 2020/2021 a získala tak veľký krištáľový glóbus. Jej úspech ste mohli sledovať v RTVS na Dvojke.

Vlhovej naň stačilo šieste miesto v sobotnom slalome v Lenzerheide, za ktoré si pripísala 40 bodov. V celkovom meradle ich má 1 392 a definitívne tak disponuje celkovým prvenstvom pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou. Tá v sobotu neštartovala, dosiaľ nazbierala 1 256 bodov a Slovenku tak už nemôže predbehnúť, keďže do konca sezóny ostáva odjazdiť už len nedeľný (21. 3.) obrovský slalom.

„Momentálne si to ani neuvedomujem, pretože stále som sklamaná zo slalomu, na druhej strane mám veľký glóbus – je to veľká drina, išla som celý program okrem zjazdu na majstrovstvách sveta a bojovať o overal je niečo nesmierne ťažké, čo sa nedá opísať. Ja sama som mala predstavy, aké to je, ale realita je ešte ťažšia. Chcem sa poďakovať svojmu tímu, bez nich by som nedokázala získať veľký glóbus. Bol to náš cieľ od začiatku sezóny, išli sme za tým, no uvedomím si to až zajtra, keď ho budem mať v rukách,“ hovorila Vlhová pre RTVS po obrovskom úspechu.

Ako sama pripustila, menším sklamaním je, že prišla o malý krištáľový glóbus v jej najsilnejšej disciplíne slalom. Ten získala sobotná víťazka – Rakúšanka Katharina Liensbergerová. Posledný slalom sezóny ovládla v čase 1:49,77 min, Vlhová na ňu stratila 3,15 s. Slalomové poradie pre Rakúšanku napokon vyznelo lepšie, keďže v najtočivejšej disciplíne získala dohromady o 38 bodov viac ako Slovenka, ktorá v rámci sezóny ovládla šesť pretekov, z toho štyri slalomy.

„Zažil som to s Tinou Mazeovou, ale teraz je to intenzívnejšie, lebo som hlavný tréner. Začali sme spolu pred piatimi rokmi, keď som sa stretol s rodinou Vlhovcov. Začali sme písať tento príbeh a teraz sme ho naplnili. Dnes je realita, že Petra je najlepšia na svete. Od rána sme vedeli, že to budú ťažké preteky, snažil som sa chrániť tím pred nervozitou,“ vyjadril sa po pretekoch tréner 25-ročnej Slovenky Livio Magoni.

Viacerým pretekárkam robila v Lenzerheide problémy nespevnená trať. Doplatila na ňu aj Petra Vlhová. Zverenka talianskeho trénera v úvodnej časti trate počas prvého kola urobila viacero chýb a hrozil jej aj pád. Na Liensbergerovú po úvodnej jazde strácala 1,84 s a bola priebežne šiesta. „V hornej časti sa do toho nemala pustiť bezhlavo, trochu ju to vyviedlo z miery,“ skonštatoval pre RTVS po 1. kole slovenský lyžiarsky tréner Timotej Zuzula.

„Hneď na začiatku som spravila drobnú chybu, odtiaľ som už nešla dobre,“ zhodnotila pre RTVS Vlhová a zároveň uznala, že bola vyvedená z miery. „Stavba trate nie je náročná, skôr sú zložité podmienky. Nejakých 20 brán je dobrých, tvrdých, potom je to mäkké. Skôr som bojovala s traťou, čo sa týka podložky,“ konkretizovala po prvom kole najväčší problém, s ktorým sa musela vysporiadať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport