Na hlavný obsah

Voľby v Holandsku opäť vyhrala strana aktuálneho premiéra

Pri moci je Rutte od roku 2010.

Voľby v Holandsku opäť vyhrala strana aktuálneho premiéra
Na snímke holandský premiér Mark Rutte odchádza na bicykli po tom, ako odvolil v Haagu. Foto: TASR/AP

V holandských parlamentných voľbách zvíťazila konzervatívno-liberálna Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho. Podľa projekcií holandskej tlačovej agentúry ANP po zrátaní zhruba 80 % hlasov získala strana 35 kresiel v 150-člennej dolnej komore parlamentu, čo je o dve kreslá viac ako v predošlých voľbách. Na druhom mieste je centristická strana Demokrati 66 (D66), ktorá si polepšila o päť kresiel na 24.

VVD podľa Rutteho získala „drvivé vyslovenie dôvery, čo ju núti urobiť všetko možné, aby bol z toho úspech“. „Program, ktorý je pred nami, je obrovský. V nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch musíme viesť Holandsko cez koronakrízu,“ pripomenul Rutte v rámci svojej prvej reakcie na výsledky exit pollu.

Už štvrté volebné víťazstvo po sebe stavia Rutteho do pozície pre začatie rozhovorov o zostavení novej vlády, veľmi pravdepodobne s D66. Kroky k tvorbe vlády by politici mali podniknúť už vo štvrtok popoludní, keď sa predseda dolnej komory parlamentu stretne s lídrami strán. Predpokladá sa, že sa do parlamentu dostane 16 z kandidujúcich 37 strán, čo by mohlo skomplikovať rokovania o tvorbe koalície, uvádza tlačová agentúra AP.

Voľby poznačila pandémia koronavírusu. Voliči hlasovali tri dni, od pondelka do stredy (15. 3. – 17. 3.), za prísnych protipandemických opatrení. Ako bezpečné volebné miestnosti poslúžili školské telocvične, kostoly, múzeá, koncertné sály a prinajmenšom jeden veterný mlyn. V Amsterdame mohli cyklisti a vodiči odovzdať svoje hlasy v prejazdnom zariadení v konferenčnom centre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet