Na hlavný obsah

Výhody prevyšujú riziká vakcíny, hodnotí EMA AstraZenecu

K podozrivým prípadom vedľajších účinkov sa vyjadrí vo štvrtok.

Výhody prevyšujú riziká vakcíny, hodnotí EMA AstraZenecu
Pohľad na sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA). Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) v utorok (16. 3.) uviedla, že výhody vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca naďalej prevažujú nad jej rizikami. Informovala o tom agentúra Reuters. Vyhlásenie prišlo po tom, čo v posledných dňoch niekoľko krajín zastavilo používanie vakcíny pre obavy z možných vedľajších účinkov. Spomínali sa krvné zrazeniny či nízke množstvo krvných doštičiek.

Výkonná riaditeľka EMA Emer Cookeová uviedla, že agentúra aktuálne hodnotí incidenty jednotlivo od prípadu k prípadu a očakáva sa, že vo štvrtok (18. 3.) preverovanie dokončí.

Cookeová zdôraznila, že nič nenasvedčuje tomu, že by incidenty s krvnými zrazeninami, ktoré označila za „veľmi zriedkavé“, boli spôsobené vakcínou. „Výhody naďalej prevažujú nad rizikami, je to však vážne znepokojenie a vyžaduje si dôkladné a podrobné vedecké posúdenie. To je to, o čo nám v tejto chvíli ide,“ uviedla Cookeová na tlačovej konferencii.

EMA by podľa nej mala výsledky preverovania podozrivých vedľajších účinkov prediskutovať vo štvrtok, potom ich zverejní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet