Na hlavný obsah

WHO sa pridala k Európskej liekovej agentúre. Vakcínu od AstraZenecy odporúča

Nepreukázala sa súvislosť medzi zrazeninami a očkovaním.

WHO sa pridala k Európskej liekovej agentúre. Vakcínu od AstraZenecy odporúča
Zdravotná sestra ukazuje ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca, ktorou zaočkujú francúzskeho premiéra Jeana Castexa v nemocnici na predmestí Paríža v piatok 19. marca 2021. Foto: TASR/AP

Bezpečnostný panel Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v piatok (19. 3.) vyhlásil, že dostupné dáta o vakcíne od britsko-švédskej firmy AstraZeneca nenaznačujú, že by spôsobovala zvýšenie zrážanlivosti krvi. Výhody tejto vakcíny podľa nej prevažujú nad rizikami, informovala agentúra Reuters. Pridala sa tak k Európskej liekovej agentúre (EMA), ktorá sa v tomto duchu vyjadrila vo štvrtok (18. 3.). WHO bude naďalej monitorovať prípadné nežiaduce účinky vakcíny.

„Prínos vakcíny od AstraZenecy naďalej prevyšuje nad rizikami, ktoré sú s jej podaním spojené. Má obrovský potenciál ochrániť pred nákazou a znížiť tak množstvo úmrtí na celom svete,“ uviedol Poradný výbor WHO pre bezpečnosť vakcín (GACVS).

Panel WHO, ktorý tvorilo dvanásť nezávislých odborníkov, sa virtuálne stretol v utorok (16. 3.) a vo štvrtok a hodnotil dáta z Európy, Spojeného kráľovstva, Indie aj globálnej databázy WHO.

„Hoci boli po očkovaní vakcínou od AstraZenecy z Európy hlásené veľmi zriedkavé a jedinečné prípady tromboembolických príhod v kombinácii s trombocytopéniou, ako je trombóza mozgových žilových dutín (CVST), nie je s istotou dokázané, že boli spôsobené podaním vakcíny,“ vyhlásili experti.

GACVS odporúča, aby krajiny naďalej monitorovali bezpečnosť všetkých vakcín a podporovali hlásenie podozrení na nežiaduce účinky. Komisia tiež súhlasí s plánmi Európskej liekovej agentúry na ďalšie skúmanie a monitorovanie takýchto prípadov.

Európa sa usiluje o obnovenie očkovania touto vakcínou po tom, ako sa EMA aj britskí odborníci tiež vyjadrili, že výhody vakcíny prevyšujú riziká spojené s jej podaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet