Na hlavný obsah

Za ľudí sú za zachovanie vládnej štvorkoalície, žiadajú výmenu premiéra

Predčasné voľby sú pre nich najhoršou možnosťou.

Za ľudí sú za zachovanie vládnej štvorkoalície, žiadajú výmenu premiéra
Na snímke predsedníčka strany Za šudí Veronika Ramišová počas tlačovej konferencie k aktuálnej politickej situácii 15. marca 2021. Foto: TASR

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová vyhlásila, že vzťahy v koalícii sú zlé, na čo doplácajú v prvom rade občania. Považuje za nezodpovedné, aby sa v čase, keď krajina zažíva najväčšiu krízu od druhej svetovej vojny, predlžovala vládna kríza o ďalšie dva týždne.

Strana je za rýchle obnovenie riadneho fungovania vládnej koalície v súčasnom zložení štyroch politických strán a za zmenu na poste predsedu vlády na základe súčasnej koaličnej zmluvy a programového vyhlásenia vlády. Predčasné voľby Za ľudí považuje za úplne najhoršiu možnosť.

Návrat Roberta Fica a Petra Pellegriniho k moci by bol podľa Remišovej katastrofou. „Verím, že sa čoskoro dohodneme, lebo máme cieľ – efektívne spravovať krajinu a riešiť situáciu na Slovensku,“ vyhlásila.

Spor medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) by podľa nej vyriešil odchod oboch aktérov z vlády. „Veríme, že zahodia svoje egá a urobia štátnické gesto,“ povedala. Remišová pripustila odchod z pozície podpredsedníčky vlády, ak by to malo vyriešiť koaličný konflikt. „Sme ochotní urobiť čokoľvek, čo by napomohlo riešeniu krízy. Hovorím za seba aj kolegov v hociktorých funkciách,“ podčiarkla.

Podpredsedníčka strany a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zopakovala, že strana nechce predčasné voľby, ale „koalíciu, v ktorej sa dá dobre pracovať. Verím tomu, že pán premiér ako štátnik túto krízu zvládne a že to potiahneme ďalej.“ Dodala, že v koalícii nevie fungovať a výmena premiéra je pre ňu kľúčová a ak Matovič ostane premiérom, odíde z vlády.

Rozhodnutie predsedníctva strany oznámila Remišová pred tlačovou besedou najskôr svojim koaličným partnerom. Dodala, že v prípade zotrvania Matoviča na poste premiéra by strana Za ľudí pravdepodobne ďalej neostala vo vláde, na svojom postupe sa však ešte definitívne nedohodli. „Akonáhle sa táto zmena neuskutoční, zasadne opätovne predsedníctvo a prijmeme ďalšie kroky, ktoré urobíme,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko