Na hlavný obsah

Opäť dovolil dievčatám spievanie. Afganistan zrušil sporné nariadenie

Prispela k tomu internetová kampaň.

Opäť dovolil dievčatám spievanie. Afganistan zrušil sporné nariadenie
Afgánske ženy. Foto: TASR/AP

Afganskí predstavitelia zrušili nariadenie zakazujúce dievčatám od 12 rokov spievať na verejnosti, ktoré minulý týždeň zaviedol šéf úradu vzdelávania hlavného mesta Kábul. Informovala o tom v pondelok (15. 3.) agentúra AFP.

K zrušeniu zákazu prispela kampaň na internetových sociálnych sieťach s hashtagom #IAmMySong. Afganky v rámci nej zverejňovali videá, na ktorých spievali svoje obľúbené piesne. Mnohé ženy tento uvedený zákaz spevu prirovnávali k vláde islamistického hnutia Taliban v rokoch 1996-2001, keď bolo zakázané spievanie i počúvanie hudby. Dievčatá vtedy nesmeli chodiť do školy a ženy boli úplne vylúčené z verejného života.

Afganské ministerstvo školstva v nedeľu (14. 3.) večer zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého sa predmetné nariadenie kábulských úradov nezhoduje s prístupom ministerstva. Tamojšie dievčenské spevácke zbory často vystupujú na rôznych slávnostných a oficiálnych podujatiach, pripomína AFP.

Afganistan je napriek pádu Talibanu a desaťročiam medzinárodnej pomoci naďalej jednou z krajín, kde ženy zažívajú najväčší útlak a porušovanie svojich práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet