Na hlavný obsah

Žampa sa kvalifikoval do finále Svetového pohára

V obrovskom slalome v Slovinsku obsadil 26. miesto.

Žampa sa kvalifikoval do finále Svetového pohára
Adam Žampa počas 1. kola obrovského slalomu Svetového pohára alpských lyžiarov v slovinskom stredisku Kranjska Gora v sobotu 13. marca 2021. Foto: TASR/AP

Adam Žampa sa ako prvý slovenský mužský lyžiar kvalifikoval do finále Svetového pohára. V slovinskej Kranjskej Gore obsadil v sobotnom (13. 3.) obrovskom slalome 26. miesto, zvíťazil Marco Odermatt zo Švajčiarska. Za Odermattom skončil jeho krajan Loic Meillard, ktorý zaostal o 1,06 sekundy, tretí bol Rakúšan Stefan Brennsteiner (+1,09). Druhý Slovák Andreas Žampa nepostúpil do 2. kola.

Finálové súťaže sezóny vyvrcholia vo švajčiarskom Lenzerheide (17.-21. marca), nárok štartovať v nich má najlepších 25 pretekárov za disciplínu. Žampovi by za istých okolností účasť vo finále SP neunikla, ani keby v Kranjskej Gore nebodoval, v prípade štandardného výsledku ju mohol potvrdiť. V tejto zime bodoval v siedmich pretekoch, najlepšie výsledky dosiahol v talianskej Santa Caterine, kde skončil na 7. a na 8. mieste.

Po prvom kole bol slovenský reprezentant na 25. mieste, posunúť sa vyššie mu prekazila chyba v strednej časti trate druhého kola, kde stratil niekoľko stotín a v závere už nedokázal zrýchliť.

Odermatt sa vďaka triumfu dostal v celkovom hodnotení disciplíny pred Francúza Alexisa Pinturaulta, má náskok 25 bodov. Po prvom kole bol 23-ročný Švajčiar štvrtý, ale fantastickou jazdou v druhom kole zanechal za sebou všetkých svojich súperov. Zaznamenal druhý triumf v sezóne v „obráku“, predtým sa z neho tešil 7. decembra v Santa Caterine. Okrem toho má na konte aj dve druhé a dve tretie miesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport