Na hlavný obsah

Zaregistrovali sme prvú vakcínu proti koronavírusu pre zvieratá, znie z Ruska

Testovali ju na psoch, mačkách, ale aj polárnych líškach.

Zaregistrovali sme prvú vakcínu proti koronavírusu pre zvieratá, znie z Ruska
Na ilustračnej snímke zdravotníčka pripravuje injekčné striekačky. Foto: TARS/AP

Ruské úrady v stredu (31. 3.) oznámili, že zaregistrovali prvú vakcínu proti koronavírusu určenú pre zvieratá. Očkovaciu látku Carnivak-Cov vyvinuli odborníci z ruskej Federálnej služby pre veterinárny a fytosanitárny dohľad (Rosseľchoznadzor).

„Rusko zaregistrovalo Carnivak-Cov, sorbátom inaktivovanú vakcínu proti koronavírusovej infekcií pre mäsožravé zvieratá. Ide o prvý a zatiaľ jediný produkt na svete proti ochoreniu COVID-19 u zvierat,“ povedal novinárom zástupca riaditeľa Rosseľchoznadzoru Konstantin Savenkov, ktorého citovala agentúra TASS.

Hromadná výroba novej očkovacej látky by sa mohla začať už v priebehu apríla. Produkovať ju bude ruské Federálne stredisko pre zdravie zvierat, ktoré je najväčším výrobcom veterinárnych produktov v Rusku. Klinické testy vakcíny Carnivak sa začali vlani v októbri. Látku skúšali na psoch, mačkách, obyčajných aj polárnych líškach, norkách a ďalších živočíchoch.

Výsledky testov podľa Savenkova ukázali, že nová vakcína je bezpečná a vysokoúčinná, protilátky voči koronavírusu sa plne vyvinuli u všetkých zaočkovaných zvierat. Ďalší výskum má ukázať, ako dlho budú zvieratá zaočkované Carnivakom chránené. Vedci predpokladajú, že to bude minimálne šesť mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet