Na hlavný obsah

Zatváranie ekonomiky nebude potrebné, pandemická situácia sa stabilizovala

Pandemická komisia odporúča predĺžiť núdzový stav.

Zatváranie ekonomiky nebude potrebné, pandemická situácia sa stabilizovala
Na snímke poverený minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Epidemická situácia na Slovensku sa počas posledného týždňa stabilizovala a mierne sa zlepšuje, zatváranie ekonomiky nebude potrebné. Uviedol to po utorkovom (16. 3.) zasadnutí pandemickej komisie minister financií Eduard Heger (OĽANO), ktorý je dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva.

Slovensko vďaka vývoju epidemickej situácie nemusí sprísňovať opatrenia, ešte však nenastal čas ani na ich masívne uvoľňovanie, upozornil. Zároveň informoval, že pandemická komisia považuje za nevyhnutné predĺžiť núdzový stav o ďalších 40 dní. „Ak by sme núdzový stav nepredĺžili, doslovne by sa nám zrútil celý systém pandemickej ochrany,“ dodal s tým, že po jeho predĺžení volajú ľudia z nemocníc, samospráv či ministerstva vnútra. Predpokladá, že na vláde by s jeho schválením nemal byť problém.

Ľudí vyzval, aby v súvislosti s nadchádzajúcimi veľkonočnými sviatkami naďalej vydržali v dodržiavaní opatrení. „Neplánujme si, že Veľká noc bude taká, ako sme ju poznali v roku 2019,“ avizoval. 

Rozdelenie okresov od 22. marca

Od pondelka 22. marca bude v rámci regionálneho rozdelenia v covidovom automate 20 slovenských okresov v čiernej farbe, a teda v najvyššom štvrtom stupni varovania. V treťom stupni varovania (bordová farba) ich bude 55 a v druhom (červená farba) štyri okresy. V celonárodnom limite je Slovensko naďalej celé v čiernej farbe.

Oproti minulému týždňu (údaje za minulý týždeň sú platné k 8. 3., pozn.) na Slovensku klesol počet osôb hospitalizovaných v súvislosti s ochorením COVID-19 zo 4 048 na 3 834. Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje takmer rovnaký počet pacientov (374), ako pred týždňom (373). Denný priemer úmrtí v dôsledku covidu mierne klesol zo 108 na 101.

Aktuálne platné opatrenia v súvislosti s covidovým automatom (platné od 15. 3. 2021) :

  • Do zamestnania môžu chodiť iba tí, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu. Okrem negatívneho testu na COVID-19 je potrebné aj potvrdenie od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce.
  • V čiernych a bordových okresoch platí test 7 dní, v červených 14 dní.
  • Zamestnanci škôl a školských zariadení potrebujú najviac sedemdňový test i potvrdenie od zamestnávateľa bez ohľadu na zaradenie okresu.
  • Žiaci materských škôl, prvého stupňa základných škôl alebo špeciálnej školy a školského zariadenia nepotrebujú v škole negatívny test, musí ho však mať jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti, a to nie starší ako sedem dní.
  • Žiaci a poslucháči od druhého stupňa základných škôl potrebujú do školy a školského zariadenia negatívny test nie starší ako 7 dní. Okrem toho sa preukazuje negatívnym testom aj jeden zákonný zástupca.
  • Pobyt v prírode a individuálny šport je možný len v rámci okresu. V prípade hlavného mesta sa za okres považuje územie celého Bratislavského samosprávneho kraja, Košice sú brané ako jeden okres.
  • V červených a bordových okresoch na cestu do prírody nie je potrebný test.
  • V čiernych okresoch sa vyžaduje negatívny výsledok testu. Test na účel pobytu v prírode v čiernych okresoch nepotrebujú okrem nižšie spomenutých výnimiek ani deti do 15 rokov, seniori nad 65 rokov, ŤZP osoby na vozíčku, osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a so závažnou poruchou autistického spektra.
  • Naďalej platí, že návštevy iných domácností sú zakázané. Výnimkou je len starostlivosť o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takúto starostlivosť odkázaný.

Kto sa nepotrebuje preukázať negatívnym testom na COVID-19:

  • Osoby s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 nie starším ako tri mesiace.
  • Ľudia zaočkovaní druhou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, po ktorej uplynulo aspoň 14 dní.
  • Osoby, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko