Na hlavný obsah

Záujemcovia o očkovanie Sputnikom budú potvrdzovať, že vedia o neregistrovanej vakcíne

Plnú zodpovednosť preberá lekár.

Záujemcovia o očkovanie Sputnikom budú potvrdzovať, že vedia o neregistrovanej vakcíne
Slovensko nakúpi dva milióny kusov ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR

Ruská vakcína Sputnik V sa bude na Slovensku používať na základe výnimky, ktorú pre neregistrovaný liek udelil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Tak ako pri podaní každého neregistrovaného lieku, ktorý umožňuje rezort zdravotníctva podať pacientovi na výnimku, aj pri podaní Sputnika preberá plnú zodpovednosť lekár. Informovalo o tom v utorok (2. 3.) ministerstvo zdravotníctva.

„Pre ministerstvo je pacient a ochrana zdravia a životov na prvom mieste, preto vždy hľadáme riešenia v prospech ľudí, a tak tomu bolo aj v tomto prípade,“ napísala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Pri Sputniku V sa v spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) preverí šarža a následne sa oznámi, kedy sa začne oficiálne očkovanie.

Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že s cieľom ochrany zdravia a životov ľudí vydá ročne niekoľko stoviek výnimiek na neregistrované lieky pre ľudí, ktorí bojujú o život. Šéf rezortu v plnej miere dodržal ustanovenie zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, pripomenula Eliášová. „Záujemcovia o očkovanie budú potvrdzovať, že vedia, že ide o vakcínu bez schválenia v Európskej agentúre pre lieky (EMA),“ uzavrela.

To, že za predpísanie lieku či aplikáciu vakcíny je vždy zodpovedný lekár, potvrdil v utorok aj šéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. Pri neregistrovanom lieku je to však zložitejšie. „Predpokladáme, že v najbližších dňoch, ak pristúpime k očkovaniu Sputnikom, budeme musieť upraviť legislatívu tak, aby mohla byť očkovacia látka aplikovaná tým, ktorí ju budú požadovať,“ povedal. Každý pacient predtým, ako dostane nielen vakcínu Sputnik, ale ktorúkoľvek, sa musí dobrovoľne rozhodnúť a pri Sputniku musí byť náležite informovaný o všetkých rizikách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko